Materiał promocyjny

Kaczka z modrą kapustą

Marcin Chojecki, szef kuchni restauracji "Ale Gloria!", przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN kaczkę z modrą kapustą, tatara ze śledzi i pyszną bezę.

Tatar ze śledzi z orzechami i imbirem na grzance z piernika i miodu

Składniki na 10 porcji:

8 filetów śledzi matias

2 1/2 gruszki

200 g piernika

100 g imbiru marynowanego

1 opakowanie chleba pumpernikiel

100 g orzechów włoskich

100 ml śmietany

sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

Śledzia, gruszkę i piernik pokroić w 0,5-cm kostkę i razem wymieszać. Dodać część roztłuczonych orzechów włoskich i część rozdrobnionego imbiru. Wymieszać i doprawić do smaku. Z pumpernikla wyciąć kółka o średnicy 2,5 cm i na nich układać tatar. Dekorować ubitą śmietaną i pozostałymi orzechami i imbirem.

Połówka Kaczki po polsku, faszerowana kwaśnymi jabłkami z modrą kapustą

3 kaczki

5 główek czosnku

majeranek

sól, pieprz

1/2 główki kapusty czerwonej

80 g rodzynek

1 pomarańcza

1/2 kg ziemniaków

1 słoik żurawiny

250 ml czerwonego wina

wywar z kaczych kości

Przygotowanie:

Kaczki zamarynować w czosnku, soli, pieprzu i majeranku. Piec w 170 stopniach przez 2 godziny. Kapustę posiekać i dodać rodzynki i skórkę z pomarańczy. Wszystko razem dusić z sokiem z jednej pomarańczy i doprawić do smaku. Ziemniaki pokroić w ćwiartki i upiec z majerankiem. Po upieczeniu przekroić kaczki na ćwiartki i usunąć z nich kości. Z kości, wina i żurawiny ugotować sos.

Beza jak puch Pavlova

6 jaj

1/2 kg cukru pudru

200 g cukru

200 g mąki

2 laski wanilii

1/2 l mleka

400 g masła

100 g płatków z migdałów

30 ml spirytusu

100 ml amaretto

Przygotowanie:

Białka z sześciu jaj ubić z cukrem pudrem. Z uzyskanej masy uformować na pergaminie 2 placki o średnicy 40-cm. Suszyć je w piecu przez 3 godziny w temperaturze 100 stopni. Żółtka z 6 jaj wymieszać z mąką, cukrem i laską wanilii. Całość wlać do 0,5 l gotującego mleka i razem wymieszać. Po wystudzenia dodać 400 g masła, płatki migdałów, spirytus i amaretto. Wcześniej przygotowane placki przełożyć kremem i podawać z sosem truskawkowym.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości