Kaczka w trzech odsłonach. Przepisy Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski zaproponował nam dziś trzy przepisy na dania z kaczką: zupa z kaczki ala ramen, brioszki z szarpaną kaczką i filety z kaczki z cykoria i gruszkami.

Zupa z kaczki ala ramen

Składniki:

Wywar:

  • 1 porcja rosołowa z kaczki
    • 300 g szpondra wołowego
      • 2 duże marchewki
        • 2 duże cebule
          • 1 główka czosnku
            • kawałek selera
              • kawałek pietruszki
                • kawałek imbiru
                  • trawa cytrynowa

                    Przyprawy:

                    • 1 gwiazda anyżu
                      • kawałek cynamonu
                        • 3-4 goździki
                          • 3-4 ziela angielskie
                            • 2-3 liście laurowe
                              • 5-6 ziaren pieprzu

                                Dodatki:

                                • 6 pieczarek
                                  • 1 paczka pszennego makaronu chińskiego
                                    • 1 pęczek dymki
                                      • 4 jajka
                                        • 1 kapusta bok choi
                                          • 1 papryczka chilli
                                            • sezam
                                              • glony nori
                                                • pieprz, sól, sos sojowy, cytryna

                                                  Zobacz też: Kuchnia sezonowa: grzyby duszone z sumem i risotto z kiszonym burakiem >>>

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Rozgrzać piekarnik do 250ºC. Porcję rosołową z kaczki podzielić na kawałki i razem ze szpondrem ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika na 20 minut. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować. Na tą samą blaszkę wrzucić pokrojone na kawałki warzywa i wstawić do do piekarnika na 20 minut. Przyprawy zawinąc w kawałek gazy i dorzucić do gotującego mięsa. Podpieczone warzywa dodać do mięsa i gotować kilka godzin. Odcedzić i doprawi solą, pieprzem, sokiem z cytryny i sosem sojowym.

                                                  Jajka ugotować na miękko, pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć, makaron przygotować według przepisu na opakowaniu, kapustę pokroić na kawałki i podsmażyć, sezam podprażyć na patelni, papryczkę i dymkę posiekać w plasterki.

                                                  Wszystkie dodatki ułożyć w miseczkach i zalać wywarem.

                                                  Brioszki z szarpaną kaczką

                                                  Składniki:

                                                  • Bułki hamburgerowe

                                                    Składniki:

                                                    • 10 g drożdży
                                                      • 3 łyżka cukru
                                                        • 270 ml mleka
                                                          • 3 żółtka
                                                            • 450-500 g mąki pszennej
                                                              • szczypta soli
                                                                • 120 g miękkiego masła
                                                                  • białko
                                                                    • sezam

                                                                      Kaczka i dodatki

                                                                      • 2 nóżki z kaczki
                                                                        • ćwiartka czerwonej kapusty
                                                                          • 1 granat
                                                                            • pęczek dymki
                                                                              • sok z cytryny
                                                                                • sól i pieprz

                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                  Zobacz też: Przepis na pierogi czekoladowe z malinami i pyszną zupę z wiśniami! >>>

                                                                                  Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę i sól. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie wtłoczyć masło w ciasto, dodając po małej kostce. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ciasto można włożyć do lodówki na 3-4 godziny będzie łatwiej formować z niego bułki) Z ciasta uformować 10-12 płaskich bułek. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Rozgrzać piec do 210 ºC. Piec w rozgrzanym piekarniku około 12-15 min.

                                                                                  W trakcie wyrastania ciasta, przyprawić nóżki solą i pieprzem. Usmażyć z obu stron zaczynając od ziemnego rondelka aby się wytopił tłuszcz. Następnie dusimy na wolnym ogniu podlewając wodą aż mięso będzie odchodzić od kości.

                                                                                  Kapustę poszatkować, wymieszać z pestkami granatu i posiekaną dymką. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zostawić na 30 minut aby kapustę delikatnie skruszała.

                                                                                  Bułki przekroić, nałożyć surówkę i mięso z kaczki.

                                                                                  Filety z kaczki z cykoria i gruszkami

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • 2 filety z kaczki
                                                                                    • sól i pieprz, cynamon
                                                                                      • 2 gruszki
                                                                                        • 4 cykorie
                                                                                          • 1 szklanka soku pomarańczowego
                                                                                            • 3 goździki
                                                                                              • 50 g zimnego masła
                                                                                                • świeży tymianek

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  Zobacz też: Mistrzowskie śniadanie w niedzielę - gofry z guacamole! >>>

                                                                                                  Filety naciąć od strony skóry w kratkę. Przyprawić solą, pieprzem i cynamonem. Położyć na zimnej patelni od strony skóry i zacząć smażyć żeby wytopiło się dużo tłuszczu. Następnie obrócić i usmażyć z drugiej strony. Przełożyć na blaszkę do pieczenia. Gruszki obrać ze skórki, przekroić na połowę i usmażyć na tej samej patelni. Przełożyć na tą samą blaszkę co kaczka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 140ºC na 15 minut. Na ta samą patelnię ułożyć przekrojone wzdłuż cykorię i obsmażyć. Następnie podlać sokiem pomarańczowym, dodać goździki i tymianek. Dusić na wolnym ogniu aż cykoria będzie miękka. Wyjąc ją i przełożyć na blaszkę w piekarniku a sok zredukować do konsystencji sosu. Przyprawić solą, pieprzem. Zdjąć z ognia i dodać zimne masło. Wymieszać aż sos się zagęści.

                                                                                                  Filety wyjąć z piekarnika i odstawić na 3-4 minuty żeby odpoczęły. Przekroić na połowę i ułożyć an talerzu. Obok ułożyć gruszkę i cykorie. Całość polać sosem.

                                                                                                  Autor: Bernadetta Jeleń

                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości