Przepisy kulinarne

Kaczka lubi jabłka

Mistrz Andrzej Polan na weekend poleca kaczkę. Skorzystajcie z jego przepisów i przygotujcie kaczkę pieczoną z jabłkami, żurawiną i winogronami.

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Udka kacze na sobotę
Składniki:
6 udek kaczych
1,5 l oleju
1 kg ziemniaków
1 kg miodu
przyprawa do potraw
tymianek suszony
czosnek

Przygotowanie:
Udka kacze dokładnie obtaczamy w przesianej przyprawie do potraw. Odstawiamy na noc do lodówki przykryte dokładnie folią. W sobotę rozgrzewamy olej, ale nie mocno i wstawiamy udka do gotowania. Wierzch przykrywamy folią aluminiową. Gotujemy na bardzo małym ogniu około 2 godzin. Udka podajemy z puree ziemniaczanym i smażonymi filetami pomarańczy z miodem. 

Kaczka pieczona z jabłkami, żurawiną i winogronami
Składniki:
kaczka cała    
4 jabłka antonówki     
100 g żurawiny świeżej
250 g winogron zielonych
4 cebule

Przygotowanie:
W sobotę przygotowujemy intensywny wywar warzywny z przyprawy do potraw, odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego wywaru wstawiamy kaczkę (niech się kąpie przez noc). W niedzielę kaczkę wyjmujemy z wywaru i nadziewamy pokrojonymi jabłkami, winogronami, żurawiną - wymieszanymi z cebulą. Taką pełną owoców kaczkę umieszczamy w żaroodpornej formie wyłożonej plastrami cebuli i wstawiamy do piekarnika.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
61
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0