Materiał promocyjny

Kabaret Ani Mru Mru gotuje!

W kuchni Dzień Dobry TVN kabaret Ani Mru Mru w pełnym składzie, czyli co trzeba jeść, żeby mieć tyle energii, ile drzemie w Michale Wójciku, Marcinie Wójciku i Waldemarze Wilkołku. Jak skończyła się przygoda Ani Mru Mru z gotowaniem, kto wyszedł z niej zwycięsko, a kto poległ ?

Zdjecie: Piotr Bławicki / East News

A wszystko to pod okiem Tomasza Woźniaka. Zobaczcie, czy nauczył Ani Mru Mru gotować?

Kurczak z sosem paprykowo-orzeszkowym

Przepis na: 2 porcje

Czas przygotowania: 10 min

Składniki:

2 piersi z kurczaka

4 papryki marynowane Smak

garść orzeszków ziemnych (niesolone)

2 łyżeczki cukru trzcinowego

sól i pieprz

mały pęczek pietruszki

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka dopraw solą i pieprzem, usmaż na rozgrzanej oliwie, na patelni po ok. 6-8 minut z każdej strony. W tym czasie przygotuj sos, miksując ze sobą paprykę marynowaną, orzeszki ziemne i cukier.

Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku i dodaj drobno posiekaną pietruszkę, a potem wymieszaj. Usmażoną pierś podawaj z sosem i garścią sałaty z klasycznym winegretem na bazie oliwy i soku cytrynowego.

Możesz również podać z pieczonymi ziemniakami lub ugotowanym na sypko ryżem.

Tatar na ostatnią chwilę

Przepis na: 2 porcje

Czas przygotowania: 10 min

Składniki

200 g polędwicy wołowej

4 pieczarki marynowane Smak

1 łyżka kaparów Smak

4 Pomidory suszone w oleju Smak

1 łyżka cebulki perłowej Smak

4 ogóreczki konserwowe Smak

2 łyżki oliwy

pęczek lubczyku

Sposób przygotowania

Polędwicę wołową posiekaj na bardzo małe kawałeczki. Pieczarki, kapary, suszone pomidory, cebulkę i ogóreczki pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z mięsem. Skrop całość oliwą, dopraw solą oraz pieprzem, wrzuć posiekany lubczyk i ponownie wymieszaj. Tatar podawaj z chrupiącą bagietką! Zamiast lubczyku możesz wykorzystać inne dowolne świeże zioło np.: bazylię, pietruszkę, kolendrę, miętę… wybór należy do Ciebie!

Kawałki steka z chrzanem

Przepis na: 2 porcje

Czas przygotowania: 10 min

Składniki:

400 g polędwicy wołowej lub antrykotu

2 łyżki chrzanu tartego Smak

sól i pieprz

3 łyżki oliwy

1 łyżka musztardy

1 łyżka miodu

sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania

Mięso dopraw solą i pieprzem, natrzyj oliwą. Połóż na mocno rozgrzaną patelnię grillową i grilluj przez 3 minuty z każdej strony. W środku mięso powinno pozostać soczyste i krwiste, wtedy smakuje najlepiej. Usmażone mięso pokrój na cienkie paseczki. Przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki ze sobą, aby uzyskać gładką emulsję. Kawałeczki mięsa zanurzaj w sosie i zajadaj. Możesz do nich podać grillowane kawałki bagietki, pycha! Zamiast wołowiny możesz również wykorzystać pierś z kurczaka.

Wędzony łosoś z chrzanowym-twarożkiem

Przepis na: 2 porcje

Czas przygotowania: 10 min

Składniki:

100 g twarożku kremowego

1 łyżka kremu chrzanowego Smak

skórka otarta z 1 cytryny

5 ogóreczków z curry Smak

pęczek oregano

200 g łososia wędzonego

Przygotowanie:

Wymieszaj twarożek z chrzanem, skórką cytrynową, ogóreczkami z curry Smak oraz z posiekanym oregano. Następnie każdy plaster łososia zawiń z jak największą porcją twarożku. Możesz również zawinąć z liśćmi rukoli.

Ulubiona sałatka z kwaszonego ogórka

Przepis na: 2 porcje

Czas przygotowania: 10 min

Składniki:

4 ogórki kwaszone Smak

2 pomidory

1 czerwona cebula

kawałek oscypka

pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:

Pomidory, cebulę oraz ogórki kwaszone pokrój na 1 cm kostkę i wymieszaj w misce. Następnie dodaj 3 łyżki oliwy. Dodaj kawałki oscypka pokrojone również na 1 cm kostkę. Na koniec całość posyp szczypiorkiem i sałatka gotowa! Możesz doprawić solą i pieprzem do smaku.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości