Przepisy kulinarne

Kabaret Ani Mru Mru gotuje!

W kuchni Dzień Dobry TVN kabaret Ani Mru Mru w pełnym składzie, czyli co trzeba jeść, żeby mieć tyle energii, ile drzemie w Michale Wójciku, Marcinie Wójciku i Waldemarze Wilkołku. Jak skończyła się przygoda Ani Mru Mru z gotowaniem, kto wyszedł z niej zwycięsko, a kto poległ ?

Zdjecie: Piotr Bławicki / East News

A wszystko to pod okiem Tomasza Woźniaka. Zobaczcie, czy nauczył Ani Mru Mru gotować?

 

Kurczak z sosem paprykowo-orzeszkowym
Przepis na: 2 porcje
Czas przygotowania: 10 min
Składniki:
2 piersi z kurczaka
4 papryki marynowane Smak
garść orzeszków ziemnych (niesolone)
2 łyżeczki cukru trzcinowego
sól i pieprz
mały pęczek pietruszki

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka dopraw solą i pieprzem, usmaż na rozgrzanej oliwie, na patelni po ok. 6-8 minut z każdej strony. W tym czasie przygotuj sos, miksując ze sobą paprykę marynowaną, orzeszki ziemne i cukier.
Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku i dodaj drobno posiekaną pietruszkę, a potem wymieszaj.  Usmażoną pierś podawaj z sosem i garścią sałaty z klasycznym winegretem na bazie oliwy i soku cytrynowego.
Możesz również podać z pieczonymi ziemniakami lub ugotowanym na sypko ryżem.


Tatar na ostatnią chwilę
Przepis na: 2 porcje
Czas przygotowania: 10 min
Składniki
200 g polędwicy wołowej
4 pieczarki marynowane Smak
1 łyżka kaparów Smak
4 Pomidory suszone w oleju Smak
1 łyżka cebulki perłowej Smak
4 ogóreczki konserwowe Smak
2 łyżki oliwy
pęczek lubczyku

Sposób przygotowania
Polędwicę wołową posiekaj na bardzo małe kawałeczki. Pieczarki, kapary, suszone pomidory, cebulkę i ogóreczki pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z mięsem. Skrop całość oliwą, dopraw solą oraz pieprzem, wrzuć posiekany lubczyk i ponownie wymieszaj. Tatar podawaj z chrupiącą bagietką! Zamiast lubczyku możesz wykorzystać inne dowolne świeże zioło np.: bazylię, pietruszkę, kolendrę, miętę… wybór należy do Ciebie!

Kawałki steka z chrzanem
Przepis na: 2 porcje
Czas przygotowania: 10 min
Składniki:
400 g polędwicy wołowej lub antrykotu
2 łyżki chrzanu tartego Smak
sól i pieprz
3 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania
Mięso dopraw solą i pieprzem, natrzyj oliwą. Połóż na mocno rozgrzaną patelnię grillową i grilluj przez 3 minuty z każdej strony. W środku mięso powinno pozostać soczyste i krwiste, wtedy smakuje najlepiej. Usmażone mięso pokrój na cienkie paseczki. Przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki ze sobą, aby uzyskać gładką emulsję. Kawałeczki mięsa zanurzaj w sosie i zajadaj. Możesz do nich podać grillowane kawałki bagietki, pycha! Zamiast wołowiny możesz również wykorzystać pierś z kurczaka.

Wędzony łosoś z chrzanowym-twarożkiem
Przepis na: 2 porcje
Czas przygotowania: 10 min

Składniki:
100 g twarożku kremowego
1 łyżka kremu chrzanowego Smak
skórka otarta z 1 cytryny
5 ogóreczków z curry Smak
pęczek oregano
200 g łososia wędzonego

Przygotowanie:
Wymieszaj twarożek z chrzanem, skórką cytrynową, ogóreczkami z curry Smak oraz z posiekanym oregano. Następnie każdy plaster łososia zawiń z jak największą porcją twarożku. Możesz również zawinąć z liśćmi rukoli.

Ulubiona sałatka z kwaszonego ogórka
Przepis na: 2 porcje
Czas przygotowania: 10 min
Składniki:
4 ogórki kwaszone Smak
2 pomidory
1 czerwona cebula
kawałek oscypka
pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:
Pomidory, cebulę oraz ogórki kwaszone pokrój na 1 cm kostkę i wymieszaj w misce. Następnie dodaj 3 łyżki oliwy. Dodaj kawałki oscypka pokrojone również na 1 cm kostkę. Na koniec całość posyp szczypiorkiem i sałatka gotowa! Możesz doprawić solą i pieprzem do smaku.






Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
57
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0