Materiał promocyjny

K jak karp, karpatka i Karpacz

Anna Starmach proponuje przepisy m.in. na karpatkę i karpia.

Karpatka

Składniki:

ciasto:

1 szkl. wody

0,5 kostki masła

1 szklanka mąki

1 łyżka proszku do pieczenia

5 jajek

krem:

1 l mleka 3,2%

1,5 szkl. cukru

4 łyżki mąki pszennej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

2 żółtka

2 kostki masła

PRZYPRAWY KAMIS:

Wanilia laska – 1 sztuka

Przygotowanie ciasta:

Zagotuj wodę z masłem. Do wrzątku wsyp mąkę, mieszaj, mieszając trochę ‘’wysusz’’ ciasto. Następnie ściągnij je z ognia, nieco ostudź i stopniowo dodawaj jajka, cały czas mieszaj ciasto używając miksera. Dodaj proszek do pieczenia. Ciasto wyłóż do 2 takich samych blach/brytfanek wysmarowanych masłem. Piecz 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.

Krem:

Mleko zagotuj z wanilią i cukrem. Żółtka wymieszaj z cukrem, dodaj mąkę. Mleko przelej do jajek wymieszaj a następnie z powrotem przelej do garnka po mleku. Zagotuj, ściągnij z ognia. Ostudź. Dodaj masło, zmiksuj. Na gotowy i wystudzony placek wyłóż krem, przykry drugim plackiem, posyp obficie cukrem pudrem

Karp w sosie pomidorowym z dodatkiem kaparów

Składniki:

2 filety z karpia

cytryna

1 kg pomidorów, najlepiej malinowych

1 cebula

słoiczek kaparów

PRZYPRAWY KAMIS:

Pieprz kolorowy w młynku

Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

Bazylia

Rozmaryn

Sól morska w młynku

Czosnek w płatkach

Przygotowanie:

Rybę skrop cytryną, dodaj sól, pieprz, rozmaryn, posyp obficie suszonymi pomidorami i. Odstaw na godzinę do lodówki. Smaż na oliwie z oliwek na mocno rozgrzanej patelni, jedynie od strony skóry. Następnie włóż do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na około 10-12 minut (to zależy od grubości filetu). Sos: pomidory obierz ze skórki, pozbaw nasion i twardych środków. Do rondla nalej odrobinę oliwy dodaj cebule i odrobinę czosnku. Następnie wrzuć pomidory, czekaj aż sos zgęstnieje, dodaj kapary. Rybę podawaj w towarzystwie sosu i dużej ilości bazylii.

Carpaccio z cukinii i pora

Składniki:

2 ładne, równe cukinie

Mały por

10 dag parmezanu

Oliwa miętowa

Cytryna

świeża mięta

PRZYPRAWY KAMIS:

Pieprz cytrynowy

Tymianek

Pieprz czarny ziarnisty w młynku

Sól morska w młynku

Przygotowanie:

Za pomocą mandoliny (tarki) albo ostrego noża pokrój bardzo bardzo cienko cukinie. Wymieszaj oliwę z przyprawami i sokiem z cytryny. Zetrzyj parmezan, drobno pokrój por (tylko jego białą część). Cukinie ułóż na talerzu, polej oliwą, dodaj parmezan i miętę, podawaj natomiast!

Carpaccio ananasowe z sosem malinowym i kolorowym pieprzem

Składniki:

Świeży ananas

Sok malinowy

PRZYPRAWY KAMIS:

Ocet balsamiczny

Pieprz kolorowy w młynku

Przygotowanie:

Ananasa obierz ze skóry, pokrój na bardzo cienkie plastry. Zredukuj ocet balsamiczny, dodaj soku malinowego, zredukuj. Ananasa ułóż na talerzu, polej odrobiną sosu, dodaj pieprz i cynamon!

Carpaccio gruszkowe z szynka parmeńską

Składniki:

4 twarde gruszki

200 g cienko pokrojonej szynki parmeńskiej

Brązowy cukier

50 g parmezanu

Orzechy włoskie

Kiść winogron

PRZYPRAWY KAMIS:

Sól morska w młynku

Przygotowanie:

Gruszki pokrój na cienkie plasterki. Na patelni skarmelizuj cukier, dodaj połowę gruszek, ściągnij z ognia, posól. Na talerzu układaj naprzemiennie surowe i usmażone gruszki. Na środku połóż szynkę. Dodaj orzechy i przekrojone na pół winogrona.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości