Materiał promocyjny

Józkowe ostrygi, figi i banany

Ostrygi z dressingiem z chili i kolendry, świeże figi faszerowane imbirem i kurczakiem, roladki z łososia wędzonego oraz smażone banany z sałatką z truskawek... Te pyszne potrawy przygotował niezastąpiony Joseph Seeletso, dla przyjaciół Józek.

Ostrygi z dressingiem z chili i kolendry

Składniki:

8 ostryg

Dressing:

100 g posiekanej czerwonej cebuli

100 g posiekanych czerwonych papryczek chili

50 g posiekanej kolendry

100 g oliwy

4 łyżki soku z cytryny

sól

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki dressingu i polej nim ostrygi.

Świeże figi faszerowane imbirem i kurczakiem

Składniki:

4 figi

200 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski

100 g imbiru pokrojonego w słupki

100 g zielonej papryki pokrojonej w plasterki

1 posiekany ząbek czosnku

2 łyżka oliwy

1 łyżeczka sosu ostrygowego

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż na niej kurczaka (wystarczą 4 minuty). Dodaj warzywa i smaż kolejne 4 minuty. Wlej sos ostrygowy i dopraw solą i pieprzem. Figi natnij na krzyż, rozchyl miąższ i nałóż do środka usmażonego kurczaka z warzywami.

Roladki z łososia wędzonego i szparagów z awokado i kawiorem

Składniki:

4 płaty wędzonego łososia

8 obranych szparagów

2 łyżki kawioru

1 obrane awokado

sól, pieprz

1 łyżka soku z cytryny

1 pęczek szczypiorku

Przygotowanie:

Ugotuj szparagi we wrzącej, osolonej i lekko posłodzonej wodzie (wystarczą 4 minuty). Odcedź i zahartuj pod zimną wodą. Na każdym płacie łososia ułóż po dwa szparagi, zwiń i zwiąż szczypiorkiem. Rozetnij awokado, wyjmij pestkę, a miąższ zmiksuj z sokiem z cytryny, solą i pieprzem na gładką masę. Na roladki z łososia i szparagów nałóż odrobinę musu z awokado i kawior.

Smażone banany z sałatką z truskawek i bazylii

Składniki:

4 banany

200 g mąki

200 ml gazowanej, lodowatej wody mineralnej

2 żółtka

szczypta soli

szczypta cynamonu

100 g posiekanych migdałów

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę z wodą, żółtkami i szczyptą soli. Odstaw na 30 minut. Obierz banany i pokrój w grube plastry. Nabij na wykałaczki, obtocz w cynamonie, zanurz w cieście i migdałach. Usmaż w głębokim tłuszczu na rumiano. Podawaj z sosem czekoladowym.

Sos:

100 g gorzkiej czekolady

100 ml mleka

20 g masła

3 łyżki cukru

1 łyżka śmietany kremówki

Przygotowanie:

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej z mlekiem i masłem, często mieszając. Kiedy mikstura będzie kompletnie gładka, dodaj śmietanę i cukier. Wymieszaj i zdejmij z ognia.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości