Przepisy kulinarne

Józkowe bagnety z anyżem

Bliny z avocado i pieczona papryką, cielęcina z ciecierzycą, Józkowe bagnety z anyżem, czyli tzw. chrust. Zobacz najciekawsze przepisy w kuchni Dzień Dobry TVN!

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

 

 

Bliny z avocado i pieczona papryka
Składniki:
550ml mleka
450g mąki
300ml śmietany 18%
250ml klaryfikowanego masła
14g drożdży w proszku
10g cukru
10g soli
6 jajek
Avocado
Szczypiorek
Pasta z papryki

Pasta paprykowa
Składniki:
2 papryki
Oliwa
Pieprz
Sól l

Przygotowanie:
Bliny: Przesiej mąkę, dodaj suche składniki, następnie dodaj żółtka, śmietanę i mleko. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.  Przykryj całość folią i odstaw na chwilę. W międzyczasie ubij pianę z białek na sztywno. Wymieszaj je z ciastem. Rozgrzej teflonową patelnię. Aby uformować bliny przyda się obręcz, którą umieść na patelni I wlej do niej łyżkę masła. Jak masło zacznie skwierczeć wlej około 40 ml ciasta do obręczy. Będą gotowe do odwrócenia kiedy pęcherzyki z ciasta pękną i nie będzie prawie masła na wierzchu i bokach. To zajmie jakieś 3-4 minuty. Odwróc i przypiecz aż będą złoto - brązowe.

Pasta: Na folii połóż paprykę, skrop oliwa, dodaj sól, pieprz i upiecz w piekarniku nagrzany do 200 stopni przez okolo 20 minut. Obierz papryke ze skorki, wydraz pestki i z miaszu zrob paste, sprobuj i jezli trzeba dopraw do smaku.


Cielęcina z ciecierzycą
Składniki:
200g ciecierzycy
150g przecieru pomidorowego
100g miodu
6 dużych pomidorow
4 laski trawy cytrynowej
4 gałązki tymianku
4 gicze cielęce
2 litry bulionu z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 duża marchew
1 por
Natka pietruszki
Kolendra
Pieprz
Sól

Przygotowanie:
Obierz i pokrój marchew, pora i pomidory w kostkę. Wrzuć do dużej brytwanki do pieczenia, wlej bulion, dodaj przecier pomidorowy, miód, trawę cytrynową, tymianek, czosnek, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj. Połóż na wierzchu mięso, przykryj całośc folią i piecz w piekarniku w 200 stopniach przez 2,5 h. Po tym czasie wrzuć ciecierzycę i piecz całość przez kolejną godzinę.

Józkowe bagnety z anyżem – tzw. chrust
Składniki:
350g mąki
100g masła
75g cukru pudru
50ml mleka
10g świeżych drożdży
3g zielonego anyżu
2 jajka
2 litry oleju do smażenia
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier puder do dekoracji
Skórka z cytryny

Przygotowanie:
Podgrzej mleko aby było ciepłe, dodaj drożdże, 20g cukru i 25g mąki, dokładnie całość wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw w ciepłe i nieprzewiewne miejsce, aby drożdże zaczęły pracować, na minimum 15 minut. Pozostałą część mąki wsyp do dużej miski, dosyp resztę cukru i wetrzyj masło po odrobinie, aż utworzy się ciasto. Następnie dodaj jajka, wymieszaj, wlej zaczyn z drożdży wcześniej przygotowany, wymieszaj. Całość dopraw skórką z cytryny i anyżem. Wyrabiaj ciasto (długo), aż zacznie odchodzić od rąk lub od miski jeżeli używasz miksera. Przykryj ciasto i wstaw do lodówki na noc. Na następnu dzień rozgrzej olej w dużym naczyniu do 180 stopni. Rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm i wytnij podłużne paski 1 cm szerokie i 6-7 cm długie. Smaż po kilka aż urosną i się zarumienią. Posyp cukrem pudrem. 


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
87
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0