Joseph "Józek" Seeletso do sylwestrowego szampana proponuje: roladki z cukinii i fety, steki z piersi kurczaka z pieczoną papryką, smażone banany oprószone kakao i żeberka wieprzowe z pikantną glazurą pomarańczową. Smacznego!
Roladki z cukinii i fety
Składniki: 8 pomidorków cherry 1 cukinia pokrojona w paski 2 łyżki oregano 4 łyżki oliwy 150 g fety pokrojonej w kostkę
Przygotowanie: W małej miseczce wymieszaj olej, sok z cytryny, sól i pieprz. Zalej miksturą ser, przykryj folią i wstaw do lodówki na godzinę. Zawiń fetę w plasterki cukinii. Nabij pomidorek i roladkę z fety na wykałaczkę. Grilluj po 3-4 minuty z każdej strony. Podawaj z marynatą.
Żeberka wieprzowe z pikantną glazurką pomarańczową
Składniki: 1kg żeberek (podzielonych na porcje) 1 marchewka pokrojona w kostkę 2 pory pokrojone w plastry 2 liście laurowe 1 laska cynamonu Glazurka pomarańczowa: 1 szklanki marmolady pomarańczowej 3 łyżki soku z ananasa 1 zmiażdżony ząbek czosnku 3 łyżeczki mielonego imbiru 4 łyżki sosu ostrygowego 4 łyżki sosu Worcestershire Sól i pieprz
Przygotowanie: Żeberka gotuj w wodzie z listkami laurowymi i cynamonem do miękkości (pod przykryciem). Wyjmij z wody i ostudź. Wymieszaj składniki marynaty w misce, zalej nimi żeberka i piecz przez 30 minut w 200 stopniach. W czasie pieczenia podlewaj sosem.
Steki z piersi kurczaka z pieczoną papryką
Składniki: 2 piersi kurczaka (pokrojone na mini steki) 1 szklanki startego parmezanu 2 roztrzepane jajka 2 łyżki mielonych orzeszków 100 ml oliwy sól i pieprz 1 czerwona papryka (upieczona i obrana) 1 szklanka mąki
Przygotowaliśmy: W misce wymieszaj parmezan z orzechami i jajkami. Steki oprósz mąką, dopraw solą i pieprzem, a następnie zanurz w miksturze z jajek i parmezanu. Smaż na patelni przez 3 minuty z każdej strony. Pokrój paprykę w paski i ułóż na kurczaku.
Smażone banany oprószone kakao
Składniki: 110 g mąki 2 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia schłodzonej wody gazowanej 1 łyżka kakao szczypta soli
Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj wodę wymieszaną z jajkami. Zanurz w miksturze banany. Smaż 3-4 minuty w gorącym oleju na złoto. Posyp kakao i podawaj na ciepło.