Materiał promocyjny

Józka przekąski do bąbelków

Joseph "Józek" Seeletso do sylwestrowego szampana proponuje: roladki z cukinii i fety, steki z piersi kurczaka z pieczoną papryką, smażone banany oprószone kakao i żeberka wieprzowe z pikantną glazurą pomarańczową. Smacznego!

Roladki z cukinii i fety

Składniki:

8 pomidorków cherry

1 cukinia pokrojona w paski

2 łyżki oregano

4 łyżki oliwy

150 g fety pokrojonej w kostkę

Przygotowanie:

W małej miseczce wymieszaj olej, sok z cytryny, sól i pieprz. Zalej miksturą ser, przykryj folią i wstaw do lodówki na godzinę. Zawiń fetę w plasterki cukinii. Nabij pomidorek i roladkę z fety na wykałaczkę. Grilluj po 3-4 minuty z każdej strony. Podawaj z marynatą.

Żeberka wieprzowe z pikantną glazurką pomarańczową

Składniki:

1kg żeberek (podzielonych na porcje)

1 marchewka pokrojona w kostkę

2 pory pokrojone w plastry

2 liście laurowe

1 laska cynamonu

Glazurka pomarańczowa:

1 szklanki marmolady pomarańczowej

3 łyżki soku z ananasa

1 zmiażdżony ząbek czosnku

3 łyżeczki mielonego imbiru

4 łyżki sosu ostrygowego

4 łyżki sosu Worcestershire

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Żeberka gotuj w wodzie z listkami laurowymi i cynamonem do miękkości (pod przykryciem). Wyjmij z wody i ostudź. Wymieszaj składniki marynaty w misce, zalej nimi żeberka i piecz przez 30 minut w 200 stopniach. W czasie pieczenia podlewaj sosem.

Steki z piersi kurczaka z pieczoną papryką

Składniki:

2 piersi kurczaka (pokrojone na mini steki)

1 szklanki startego parmezanu

2 roztrzepane jajka

2 łyżki mielonych orzeszków

100 ml oliwy

sól i pieprz

1 czerwona papryka (upieczona i obrana)

1 szklanka mąki

Przygotowaliśmy:

W misce wymieszaj parmezan z orzechami i jajkami. Steki oprósz mąką, dopraw solą i pieprzem, a następnie zanurz w miksturze z jajek i parmezanu. Smaż na patelni przez 3 minuty z każdej strony. Pokrój paprykę w paski i ułóż na kurczaku.

Smażone banany oprószone kakao

Składniki:

110 g mąki

2 żółtka

1 łyżka proszku do pieczenia

schłodzonej wody gazowanej

1 łyżka kakao

szczypta soli

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj wodę wymieszaną z jajkami. Zanurz w miksturze banany. Smaż 3-4 minuty w gorącym oleju na złoto. Posyp kakao i podawaj na ciepło.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości