Joseph "Józek" Seeletso z okazji Dnia Kobiet przygotował dla wszystkich pań wyjątkowe potrawy oraz pyszne desery. Przekonajcie się, jak smakuje torcik z zieloną i jaśminową herbatą i polędwiczka wieprzowa w ziołach dla dwojga. Wszystkim Paniom w dniu ich święta życzymy wszystkiego najlepszego! Zdjecie: Piotr Bławicki/ East News
Sałatka z awokado dla dwojga
Składniki:
1 awokado
80 g soczewicy
20 ml oliwy z oliwek|
20 g żurawiny
20 g szpinaku
15 g orzechów włoskich
10 g czerwonej cebuli
2-3 ml likieru amaretto
pół cytryny
pieprz, sól
Przygotowanie:
Soczewicę namaczamy w wodzie przez ok. 3 godziny. Po namoczeniu gotujemy, pod koniec gotowania solimy, przecedzamy i studzimy. Orzechy włoskie siekamy na drobno, sporządzamy z nich dressing dodając oliwę z oliwek, sok z cytryny i likier amaretto, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Żurawinę rozdrabniamy, dodajemy do soczewicy, doprawiamy solą i pieprzem. Obrane awokado kroimy w cząstki, doprawiamy i układamy w foremce, ugniatamy, następnie kładziemy soczewicę, wierzch posypujemy posiekanym w drobne paseczki szpinakiem i krążkami cebuli. Całość polewamy dressingiem.
Polędwiczka wieprzowa w ziołach dla dwojga
Składniki:
360 g polędwiczek wieprzowych
300 g kalafiora
50 g szpiku wołowego
3 pomarańcze
3 grejpfruty
3 cytryny
2 limonki
natka pietruszki
oliwa z oliwek
koperek
bazylia
pieprz, sól
Przygotowanie:
Oczyszczone polędwiczki doprawiamy solą i pieprzem, marynujemy w ziołach, skórce z limonki oraz pomarańczy, szpikujemy szpikiem wołowym. Zawijamy ściśle folią spożywczą, związujemy z obu końców. Gotowe polędwiczki wrzucamy do wody o temp 80 st. C i gotujemy przez ok. 20 min. Kalafior rozdrabniamy w niewielkie plastry, doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy w piekarniku w temp 180 st. C przez ok. 15 min. do zrumienienia. W tym czasie ze wszystkich cytrusów wycinamy równe segmenty, łączymy z upieczonym i wystudzonym kalafiorem. Powstałą sałatkę doprawiamy solą i pieprzem oraz oliwą z oliwek i wykładamy na talerz. Na wierzch układamy ugotowaną polędwiczkę.
Torcik z zieloną i jaśminową herbatą
Ciasto pistacjowe:
80 g pistacji bez skorupek
80 g niesolonego masła
75 g cukru pudru
10 g mąki ziemniaczanej
10 g mąki
1 duże jajko
1 małe jajko
Mus z herbaty jaśminowej
Składniki:
150 g białej czekolady
300 ml śmietany 36%
3 łyżki wody
2 łyżki herbaty jaśminowej
2 listki żelatyny
2 łyżki glukozy
Mus z zielonej herbaty
Składniki:
300 ml śmietany 36%
150 g białej czekolady
3 łyżki wody
2 łyżki herbaty zielonej
2 listki żelatyny
2 łyżki glukozy
Przygotowanie:
Ciasto: Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach 20 x 15 cm z wyjmowanym dnem. Na spód wyłóż papier do pieczenia. Posiekaj pistacje drobno. Utrzyj masło z cukrem puderem na gładką, jedwabistą masę. Ubij całe duże jajko i dodawaj w niewielkich ilościach do masy, aż całość się dobrze połączy. Przesiej mąkę ziemniaczaną i zwykłą do posiekanych pistacji. Całość dodaj do masy i wymieszaj. Ubij małe jajko i dodaj do masy mieszając dużą łyżką. Przełóż całość do formy, wyrównaj wierzch. Spód powinien mieć ok. 5 mm wysokości. Piecz w środku piekarnika przez ok. 15-20 min. Odstaw w formie do ostygnięcia.
Mus z herbaty jaśminowej: Zaparz herbatę we wrzątku przez około 10 minut. Odcedź. Ubij śmietanę do delikatnej konsystencji (nie na sztywno!) i włóż do lodówki. Namocz żelatynę w miseczce z zimną wodą przez około 5 mi. aż zrobi się bardzo miękka. Wyciągnij z wody i wyciśnij. Przełóż czekoladę do dużej miski. Przełóż herbatę i glukozę do małego naczynia i delikatnie zagotuj. Ściągnij z gazu, dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj aż się całość rozpuści. Przepuść przez sitko bezpośrednio do czekolady. Odczekaj 30 sek. i wymieszaj całość do połączenia składników. Czekolada powinna się całkowicie rozpuścić. Delikatnie mieszając dodaj 1/3 śmietany. Upewnij się, że śmietana jest dokładnie wymieszana, ale nie mieszaj za długo, gdyż całość łatwo może się zważyć. Postępuj tak samo z kolejnymi dwoma częściami śmietany delikatnie mieszając każdą porcję. Masa powinna mieć konsystencję delikatnego musu. Odłóż 3 łyżki musu do chłodnego miejsca. Resztę wyłóż na spód ciasta, wyrównaj wierzch. Grubość musu powinna być taka sama jak spodu. Wstaw do lodówki na 45 minut.
Mus z zielonej herbaty: Mus robimy dokładnie jak poprzedni. Wykładamy cały na wierzch torciku, wygładzamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę, do stężenia. Po tym czasie wyciągamy torcik z obręczy. Rozsmarowujemy pozostałe 3 łyżki musu jaśminowego na wierzchu torciku. Włóż całość do lodówki.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"