Przepisy kulinarne

Joanny Jabłczyńskiej przepis na sukces

Joanna Jabłczyńska preferuje dietę wegańską... z drobnymi odstępstwami. Wspólnie z Darią Ładochą przygotowały, w kuchni Dzień Dobry TVN, owsiankę na mleku kokosowym, wiosenną zupę ze szparagami, koktajl imbirowy i migdałowe praliny. Ku rozpaczy Marcina Mellera, kotlet schabowy nie pojawił się w dzisiejszym menu, łączymy się w bólu :(

 

PORANNA OWSIANKA NA MLEKU KOKOSOWYM Z OWOCAMI

Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mleka kokosowego
2 łyżki borówek amerykańskich
1 łyżka nasion chia
kilka truskawek przekrojonych na połówki
skórka z limonki (1 łyżka)
szczypta cynamonu
2 łyżki ziarenek granatu
1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Zagotuj mleko i dodaj płatki owsiane z nasionami chia. Gotuj aż płatki wsiąkną całe mleko. Przed podaniem dodaj owoce, cynamon i na koniec skórkę z limonki. Możesz dodać syrop z agawy.


WIOSENNA ZUPA ZE SZPARAGAMI, ZIEMNIAKAMI I MŁODĄ KAPUSTĄ

Składniki:
ćwiartka młodej kapusty
kilka młodych i małych ziemniaków
8 szparagów zielonych
1 cebula drobno posiekana
3 ząbki czosnku drobno posiekane
1,5 litra wywaru z jarzyn
1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach
1 puszka pomidorów lub passaty pomidorowej
1 łyżka wegańskiego pesto pomidorowego
garść koperku drobno posiekanego
1 łyżeczka czarnuszki do posypania zupy
kilka łyżek oliwy
szczypta pieprzu
szczypta soli

Przygotowanie:
W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę oraz czosnek i chwile podsmażaj. Dodaj marchewkę i kapustę i wymieszaj. Dodaj wywar i ziemniaki oraz szparagi. Na początku dolej tylko litr. Dopraw do smaku i gotuj 10 minut. Następnie dodaj passatę pomidorową i pesto lub przecier. Doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj koperek i posyp czarnuszką.

ORZEŹWIAJĄCY KOKTAJL IMBIROWY

Składniki:
1 puszka mleka kokosowego
1 łyżeczka startego imbiru
1 mango
1 łyżka syropu z agawy
kilka łyżek prażonych migdałów
kilka liści świeżej mięty

Przygotowanie:
Do blendera wrzuć wszystkie składniki oprócz migdałów i liści mięty i zmiksuj na gładką masę. Przed podaniem dodaj resztę składników.

MIGDAŁOWE PRALINY

Składniki:
1 szklanka zmielonych migdałów na mąkę
2 spore łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżeczka oleju orzechowego
wiórki kokosowe do obtaczania pralinek lub biały sezam
papilotki małe

Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z syropem, sokiem z limonki i olejem. Całość zagnieć i uformuj z masy małe kuleczki. Obtocz w sezamie lub w wiórkach i wstaw do lodówki na godzinę.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
52
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0