Jiaozi - tradycyjne chińskie pierożki. Przepisy i propozycje podania

Chińskie pierożki
Gemma Escribano / EyeEm / Getty Images
Źródło: EyeEm
Znane od tysięcy lat, przyrządzane z okazji chińskiego Nowego Roku, mają szczególne miejsce w kuchni chińskiej. Są bardzo delikatne, a jednocześnie chrupiące. Podaje się je z farszem mięsnym, owocami morza lub warzywami. Jiaozi idealnie smakują maczane w sosie sojowym.

Jiaozi to tradycyjne pierożki, które w Chinach i krajach ościennych mają szczególne znaczenie. Znane i przyrządzane od tysięcy lat, są daniem głównym podawanym podczas chińskiego Nowego Roku. Bardzo delikatne i aksamitne, o chrupiącym spodzie - są prawdziwym rarytasem kuchni chińskiej. Zazwyczaj podawane z sosem sojowym, w którym macza się przygotowane, jeszcze gorące pierożki.

Tradycyjne pierożki w różnych odsłonach

Pierożki jiaozi są typowym daniem kuchni chińskiej, która słynie z prostych przepisów. Do ich wykonania potrzebne będą zaledwie 3 składniki. Ciasto po przygotowaniu jest bardzo delikatne, z charakterystycznym chrupiącym spodem. Podaje się je z sosem sojowym, z dodatkiem ziół i soku z cytryny. Świetnie smakują również z pastą paprykową.

Jiaozi - przepis:

· 400 g mąki pszennej,

· szklanka wrzącej wody,

· szczypta soli.

Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj na gładką masę. Pozostaw do przestygnięcia. Kiedy ciasto przestanie być gorące, zacznij ugniatać je rękoma. W dotyku powinno być elastyczne i sprężyste. Przykryj zagniecione ciasto i odstaw na 30 min. Następnie rozwałkuj je na bardzo cienki placek i wycinaj krążki wielkości szklanki. Po umieszczeniu farszu uformuj pierożki (tak jak polskie pierogi, czyli z falbanką na brzegach). Następnie każdy pierożek ustaw, spłaszczając go u podstawy - pierożki chińskie jiaozi paruje się “na stojąco”, falbanką do góry. Gotowe pierożki ustaw na rozgrzanej patelni i smaż je na stojąco przez 2 minuty na oleju sezamowym. Dzięki temu spód pierożków będzie chrupiący, a pozostała część delikatna i aksamitna w smaku.

Farsz wieprzowy:

· 300 g mięsa wieprzowego mielonego (chudego - z szynki lub ze schabu),

· 1 drobno posiekana cebula,

· 2 łyżki sosu sojowego,

· centymetrowy kawałek korzenia imbiru, starty na małych oczkach,

· 1 marchewka starta na małych oczkach,

· 3 łyżki wody,

· 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry.

Wszystkie składniki dokładnie połącz ze sobą, następnie nadziewaj gotowe ciasto. Pierożki paruj przez 25 minut, a następnie przez 2 minuty smaż ustawione falbanką do góry. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Farsz wołowy:

· 300 g mielonego mięsa wołowego,

· 2 ząbki czosnku drobno posiekanego,

· 3 łyżki wody,

· 1 łyżka sosu sojowego,

· 1 marchewka starta na małych oczkach.

Wszystkie składniki połącz ze sobą, a następnie nadziewaj gotowe ciasto. Pierożki paruj 25 minut, następnie przez 2 minuty smaż ustawione falbanką do góry. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Farsz krewetkowy klasyczny:

· 300 g małych krewetek (drobno posiekanych),

· 1 ząbek czosnku (także drobno posiekany),

· 1 łyżka świeżej, posiekanej kolendry,

· sok z połowy cytryny.

Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i nadziewaj przygotowane ciasto. Paruj pierożki przez 20 minut, a następnie smaż przez 2 minuty. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Farsz krewetkowy toskański:

· 300 g małych krewetek (drobno posiekanych),

· 100 g suszonych pomidorów (odsączonych i posiekanych na drobno),

· 2 ząbki czosnku (także drobno posiekanego),

· szczypta bazylii,

· szczypta oregano,

· szczypta tymianku.

Wszystkie składniki dobrze ze sobą połącz, a następnie nadziewaj pierożki. Paruj je 15 minut, a następnie przez 2 minuty smaż ustawione falbanką do góry. Podawaj od razu po przygotowaniu. Dobrze komponują się ze schłodzonym, białym wytrawnym winem.

Farsz warzywny:

· 200 g kapusty pekińskiej (poszatkowanej na cienkie paseczki),

· 1 marchewka (starta na małych oczkach),

· 1 czerwona papryka (starta na małych oczkach),

· 1 ząbek czosnku (drobno posiekany),

· 1 cebula (bardzo drobno posiekana),

· 50 g odsączonych grzybów mun,

· sól,

· 2 łyżki sosu sojowego.

Wszystkie składniki połącz ze sobą i nadziewaj gotowe ciasto. Gotowe pierożki paruj 15 minut, a następnie smaż przez 2 minuty, ustawione falbanką do góry. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Farsz warzywno-drobiowy:

· 200 g piersi z kurczaka (drobno posiekanej),

· 1 cebula (drobno posiekana),

· 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekane),

· 1 łyżeczka słodkiej papryki,

· szczypta chilli,

· 60 odsączonych grzybów mun,

· 1 łyżka czerwonej fasoli.

Wszystkie składniki dobrze ze sobą połącz, a następnie nadziewaj przygotowane ciasto. Pierożki paruj przez 20 minut, a następnie przez 2 minuty smaż ustawione falbanką do góry. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Zobacz film: Polskie pierogi podbijają Szanghaj.

Zobacz film: Polskie pierogi podbijają Szanghaj. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: EyeEm

podziel się:

Pozostałe wiadomości