Jeżyny w kuchni. Przepisy na masło jeżynowe, sałatkę i grillowaną kanapkę z jeżynami

Grzyby, borówki i jeżyny
W kuchni Dzień Dobry Wakacje - David Gaboriaud i jego pomysły na dania z jeżynami. Grillowana kanapka z mozzarellą i jeżynami, masło jeżynowe i sałata z grillowanych brzoskwiń, gorgonzolą i jeżynami.

Grillowana kanapka z mozzarellą i jeżynami

Zobacz też: Polskie sery są jednymi z najlepszych na świecie! >>>

Składniki:

  • 4 kromki chleba
    • 1 mozzarella z mleka bawolego
      • garść jeżyn
        • gałązka rozmarynu
          • 4 łyżki oliwy z oliwek
            • sól

              Przygotowanie:

              Kromki chleba posmaruj oliwą. Jeżyny zagniataj widelcem na gęstą papkę i wymieszaj ze świeżym rozmarynem.

              Mozzarellę pokrój w plastry o grubości ok 1,5-2 cm.

              Na jedną kromkę połóż po jednym plastrze mozzarelli. Dołóż łyżkę zagniatanych jeżyn. Połóż drugą kromkę. Powtórz te czynności z pozostałymi kromkami. Grilluj na górnym grzaniu piekarnika lub na patelni grillowej po obu stronach, aż ser się roztopi. Serwuj od razu!

              Masło jeżynowe

              Zobacz też: Pyszne tarty Andrzeja Polana >>>

              Składniki:

              • kostka masła (temperatura pokojowa)
                • szczypta soli
                  • 100 g jeżyn
                    • 1-2 łyżki miodu wielokwiatowego
                      • listki mięty
                        • dodatki:
                          • croissanty
                            • chałka lub brioszka

                              Przygotowanie:

                              Miękkie masło wymieszaj z miodem i szczyptą soli. Widelcem zagniataj jeżyny. Wymieszaj jeżyny z masłem i miodem. Zawiń w papier do pieczenia w formie małego wałeczka. Zamroź na później lub użyj od razu! Serwuj z croissantami, brioszkami itp.

                              Sałata z grillowanych brzoskwiń, gorgonzolą i jeżynami

                              Zobacz też: Najzdrowsza dieta świata? Poznajcie dietę nordycką >>>

                              Składniki:

                              • 4 szt brzoskwiń (z żółtego miąższu)
                                • garść jeżyn
                                  • garść rukoli
                                    • opakowanie gorgonzoli
                                      • 2 łyżki prażonych orzeszków pinii lub migdałów
                                        • świeże listki fioletowej bazylii
                                          • świeże listki estragonu
                                            • świeże listki mięty
                                              • 2 kromki bagietki
                                                • 4 łyżki oliwy z oliwek
                                                  • łyżka miodu
                                                    • 1 łyżka soku z cytryny
                                                      • sól, pieprz

                                                        Przygotowanie:

                                                        Brzoskwinie pokrój w ósemki i grilluj je krótko na patelni grillowej. Odstaw.

                                                        Dressing: sok z cytryny wymieszaj z miodem i szczyptą soli. Dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek i wymieszaj. Odstaw.

                                                        Kromki bagietki pokrój w kostkę i wymieszaj je z jedną łyżką oliwy oraz szczyptą soli. Grilluj na patelni lub w piekarniku na złoty kolor. Odstaw.

                                                        W misce wymieszaj delikatnie rukolę z ziołami, brzoskwiniami, jeżynami. Posyp grzankami, orzeszkami i kawałkami gorgonzoli. Udekoruj resztki ziół.

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości