Ukłucie jeżowca – jak sobie z tym poradzić?

Jeżowiec
Radka Danailova/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Ukłucie jeżowca jest nie tylko nieprzyjemne. Może być także niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak należy się przed nim zabezpieczyć? Jak postąpić w przypadku ukłucia?

Wypoczynek nad wodą to gwarancja udanych wakacji, warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że w cieplejszych morzach można natknąć się na mało przyjaznych mieszkańców. Jeżowce w Chorwacji są prawdziwą zmorą turystów. Jak się przed nimi chronić i jak działać w przypadku, gdy dojdzie do zranienia?

Jeżowiec morski – gdzie go można spotkać?

Jeżowce to stworzenia żyjące w ciepłych wodach morskich na całym świecie. Jeżowce w Grecji i Chorwacji spotka się najczęściej na małych, dzikich plażach. Chętnie ukrywają się w zakamarkach między skałami, w miejscach zacisznych, mało uczęszczanych. Trudniej spotkać je na popularnych wśród turystów, żwirowych plażach czy miejskich kąpieliskach.

Jeżowce są czarne, doskonale je widać w krystalicznie czystej wodzie. Potrafią jednak się sprytnie ukryć wśród ciemnych kamieni, dlatego wchodząc do morza, należy się uważnie rozejrzeć i ostrożnie stąpać po dnie.

Ukłucie jeżowca. Jak wygląda leczenie?

Jeśli zdarzy się nadepnąć na jeżowca, od razu odczuwa się silny, kłujący ból. Może on trwać nawet kilka godzin. Po ukłuciu jeżowca skóra może drętwieć i przybrać ciemny, wręcz siny kolor. Problemem są igły jeżowca, które wbijają się w skórę – ponieważ są dosyć kruche, trudno je usunąć z ciała.

Jakie mogą być konsekwencje ukłucia jeżowca? Przede wszystkim rany po ukłuciu mogą ulec zakażeniu, wówczas skóra staje się zaczerwieniona, pojawia się opuchlizna i podrażnienie. Rany powstające przy kontakcie z jeżowcami to rany otwarte – powinny być traktowane delikatnie i ostrożnie.

Jednak infekcja bakteryjna to nie jedyny skutek ukłucia jeżowca. Niektóre jeżowce morskie są jadowite, a ich ukłucie wprowadza do organizmu jad. Może on powodować skurcze, drgawki, trudności z oddychaniem, zawroty głowy czy utratę przytomności. Wymaga to oczywiście błyskawicznej konsultacji lekarskiej.

Jak powinno wyglądać samodzielne leczenie po ukłuciu jeżowca? Przede wszystkim należy oczyścić, zdezynfekować ranę i spróbować usunąć kolce jeżowca. Ułatwi to natłuszczenie miejsca, np. oliwą z oliwek. Ze zmiękczonej skóry kolce powinny z łatwością wysunąć się same. Jeśli tak się nie dzieje, pomocne mogą być też szczypce czy pęseta. Skuteczne są także kwaśne kompresy – altacet, octan glinu czy sok z cytryny. Kolce jeżowca rozpuszczają się w kwasie. Dodatkowo kwaśny okład ma działanie przeciwobrzękowe. Bolesne miejsce można także zanurzyć w bardzo ciepłej wodzie.

Po wyjęciu kolców skórę należy ponownie zdezynfekować. Potem przez kilka dni należy obserwować ranę, aby upewnić się, że nie pojawi się opuchlizna lub rumień. Jeśli tak się stanie lub rana nie chce się zagoić dłużej niż cztery dni, należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza. Podobnie w sytuacji, kiedy nie można samodzielnie usunąć kolców. Konsultacja medyczna jest konieczna także, kiedy kontakt z jeżowcem powoduje:

  • osłabienie,
    • drgawki,
      • silne bóle mięśni,
        • paraliż,
          • intensywne zmęczenie.

            Objawy te mogą prowadzić do niewydolności oddechowej, a nawet śmierci.

            Buty na jeżowce – sposób na ukąszenie

            Najlepszą metodą na uniknięcie spotkania z jeżowcem jest zaopatrzenie się w specjalne obuwie do kąpieli. Takie buty do wody ze specjalną, gumową, twardą podeszwą ochronią przed kolcami jeżowców. Można kupić je w każdym sklepie sportowym, a w wakacje – na każdym targowisku.

            Specjalne buty do wody są ochroną przed jeżowcami , ale także przed ostrymi kamieniami na żwirowych plażach Grecji czy Chorwacji.

            Jeżowce jadalne – jak je jeść?

            Jeżowce to nie tylko problem turystów, ale także niezwykle rzadki i bardzo egzotyczny przysmak. Warto pamiętać jednak o tym, że tylko niektóre gatunki jeżowców są jadalne . Do jedzenia nadają się ikra oraz organy płciowe jeżowca.

            Odważni śmiałkowie, którzy zdecydują się ich spróbować, powinni wyławiać je w specjalnych rękawicach ochronnych. Oczywiście można je zjeść także w restauracji, jest to dość popularny przysmak w krajach śródziemnomorskich.

            Jak jeść jeżowca? Świeżo złowionego jeżowca należy przeciąć nożyczkami i wyjąć łyżeczką pomarańczową ikrę. Ma ona galaretowatą konsystencję, przypomina nieco móżdżek. Znawcy uważają, że w smaku jest bardzo delikatna, stanowi swoiste połączenie wielu morskich przysmaków. Ikra jeżowca jadalnego jest używana jako dodatek do spaghetti, wystarczy wymieszać ją z oliwą, cebulą i sokiem z cytryny. Sprawdza się także jako składnik sushi, ale również zupy rybnej, omleta czy wszelkich potraw z owoców morza. Warto również wiedzieć, że jadalne jeżowce są świetnym afrodyzjakiem.

            Zobacz też:

            Czystek przeciw kleszczom – czy to działa?

            Pierwsza pomoc przy skaleczeniach i oparzeniach w kuchni

            Wygląda jak osa, a to gliniarz naścienny! Czy jest niebezpieczny dla człowieka?

            Zobacz wideo: Ukąszenia owadów – jak sobie z nimi radzić?

            Autor: Adrian Adamczyk

            Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

            podziel się:

            Pozostałe wiadomości