Jesteś zestresowany? Jedz!

Paradoksalne? Wcale nie! Są takie potrawy, które poziom stresu obniżają. Guacamole z awokado z chrzanem uspokaja, sałatka z avocado, pomelo, ogórka, selera naciowego i pieczarek wycisza, a ciasteczka ponczowe z owocami leśnymi stymulują "wzrost" serotoniny, neuroprzekaźnika szczęścia. Andrzej Polan w naszej kuchni zdradził, jak przygotować potrawy, które zadowolą nie tylko nasze podniebienie.

Guacamole z avocado z chrzanem

Przygotowanie:

1 opakowanie tortilli pszennej

4 dojrzałe avocado dojrzałe

3 łyżki chrzanu śmietankowego

150 ml gęstej śmietany 18%

sok z 1 cytryny

koperek

sól

Przygotowanie:

Avocado obieramy ze skórki, rozgniatamy na puree, ale tak aby pozostały jeszcze nieduże kawałki, dodajemy sok z cytryny, śmietanę, chrzan, koperek, doprawiamy solą. Gotowe.

Sałatka z avocado, pomelo, ogórka, selera naciowego i pieczarek

Składniki:

2 gałązki selera naciowego

2 dojrzałe avocado

1 ogórek zielony

4 świeże pieczarki

olej rzepakowy

ocet jabłkowy

1 pomelo

musztarda

miód

koperek

Przygotowanie:

Avocado obieramy i kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. Pomelo filetujemy, rozdrabniamy na mniejsze kawałki i również skrapiamy sokiem z cytryny. Seler naciowy kroimy w cienkie gwizdki, pieczarki w plasterki. Musztardę łączymy z octem, dodajemy miód, powoli olej i na koniec pokrojony koperek. sosem polewamy sałatkę.

Ciasteczka ponczowe z owocami leśnymi

Składniki:

500 g mąki

50 g drożdży

250 ml mleka

szczypta soli

60 g cukru

80 g masła

4 jajka

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto drożdżowe o lekkiej konsystencji, odstawiamy do wyrośnięcia. Ciastem napełniamy foremki do połowy i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Kiedy tylko ciasto podwoi swoją objętość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na około 15-20 minut. Upieczone ciastka jeszcze ciepłe ale nie gorące wstawiamy do syropu:

Syrop:

300 g cukru

0,7 l wody

100 ml wiśniówki

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy, dodajemy cukier gotujemy razem, schładzamy , łączymy z wiśniówką

Składniki:

2 tabliczki białej czekolady

250 g mrożonych jagód

250 g malin malina

2 łyżki cukru pudru

250 g jeżyn

Przygotowanie:

Owoce wysypujemy na talerz, zasypujemy cukrem i odstawiamy. Babeczki nasączone polewamy czekoladą białą i podajemy z owocami leśnymi.

Naleśniki z kapustą włoską, biała kiełbasą i serem

Naleśniki:

Składniki:

olej do smażenia

1 szklanka mleka

300 g mąki

100 ml wody

szczypta soli

3 jajka

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy naleśniki na patelni.

Składniki:

300 g surowej białej kiełbasy

200 g sera mozzarella

2 czerwone cebule

200 g bułki tartej

1 kapusta włoska

koperek

4 jajka

pieprz

sól

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy i przesmażamy na patelni wraz z cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym koprem. Z naleśników zwijamy krokiety z kapusta, panierujemy w jajku i bułce tartej. Obsmażamy z każdej strony, przekrawamy wzdłuż. Powstałe łódki naleśnikowe posypujemy przesmażoną białą kiełbasą, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości