Przepisy kulinarne

Jesteś zestresowany? Jedz!

Paradoksalne? Wcale nie! Są takie potrawy, które poziom stresu obniżają. Guacamole z awokado z chrzanem uspokaja, sałatka z avocado, pomelo, ogórka, selera naciowego i pieczarek wycisza, a ciasteczka ponczowe z owocami leśnymi stymulują "wzrost" serotoniny, neuroprzekaźnika szczęścia. Andrzej Polan w naszej kuchni zdradził, jak przygotować potrawy, które zadowolą nie tylko nasze podniebienie.

Guacamole z avocado z chrzanem
Przygotowanie:
1 opakowanie tortilli pszennej
4 dojrzałe avocado dojrzałe       
3 łyżki chrzanu śmietankowego
150 ml gęstej śmietany 18%
sok z 1 cytryny
koperek
sól

Przygotowanie:
Avocado obieramy ze skórki, rozgniatamy na puree, ale tak aby pozostały jeszcze nieduże kawałki, dodajemy sok z cytryny, śmietanę, chrzan, koperek, doprawiamy solą. Gotowe.


Sałatka z avocado, pomelo, ogórka, selera naciowego i pieczarek
Składniki:
2 gałązki selera naciowego
2 dojrzałe avocado
1 ogórek zielony               
4 świeże pieczarki
olej rzepakowy
ocet jabłkowy
1 pomelo                   
musztarda
miód
koperek

Przygotowanie:
Avocado obieramy i kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. Pomelo filetujemy, rozdrabniamy na mniejsze kawałki i również skrapiamy sokiem z cytryny. Seler naciowy kroimy w cienkie gwizdki, pieczarki w plasterki. Musztardę łączymy z octem, dodajemy miód, powoli olej i na koniec pokrojony koperek. sosem polewamy sałatkę.

Ciasteczka ponczowe z owocami leśnymi
Składniki:
500 g mąki
50 g drożdży
250 ml mleka
szczypta soli
60 g cukru
80 g masła
4 jajka

Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto drożdżowe o lekkiej konsystencji, odstawiamy do wyrośnięcia. Ciastem napełniamy foremki do połowy i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Kiedy tylko ciasto podwoi swoją objętość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na około 15-20 minut. Upieczone ciastka jeszcze ciepłe ale nie gorące wstawiamy do syropu:

Syrop:
300 g cukru
0,7 l wody
100 ml wiśniówki

Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy, dodajemy cukier gotujemy razem, schładzamy , łączymy z wiśniówką

Składniki:
2 tabliczki białej czekolady 
250 g mrożonych jagód 
250 g malin malina
2 łyżki cukru pudru 
250 g jeżyn

Przygotowanie:
Owoce wysypujemy na talerz, zasypujemy cukrem i odstawiamy. Babeczki nasączone polewamy czekoladą białą i  podajemy z owocami leśnymi.

Naleśniki z kapustą włoską, biała kiełbasą i serem
Naleśniki:
Składniki:
olej do smażenia
1 szklanka mleka 
300 g mąki
100 ml wody
szczypta soli
3 jajka   

Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy naleśniki na patelni.

Składniki:
300 g surowej białej kiełbasy  
200 g sera mozzarella
2 czerwone cebule
200 g bułki tartej
1 kapusta włoska
koperek
4 jajka
pieprz
sól

Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy i przesmażamy na patelni wraz z cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym koprem. Z naleśników zwijamy krokiety z kapusta, panierujemy w jajku i bułce tartej. Obsmażamy z każdej strony, przekrawamy wzdłuż. Powstałe łódki naleśnikowe posypujemy przesmażoną białą kiełbasą, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
47
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0