Aby w weekend oddać się zasłużonemu odpoczynkowi, trzeba w piątek zakasać rękawy i przygotować obiad tak na sobotę, jak i na piątek. W myśl naszej piątkowej zasady, by piec dwie pieczenie na jednym ogniu, mistrz Andrzej Polan przygotował duszoną wołowinę, faszerowanego ziemniaka, zrazy wołowe i tortillę.Zdjęcie: Michał Wargin/ East News
Zrazy wołowe, tortilla ziemniaczana
Składniki na zrazy:
1 kg wołowiny z udźca
200 g boczku wędzonego
1 łyżka musztardy sarepskiej
2 łyżki bułki tartej
100 g masła
1 op. korniszonów z czosnkiem
1 pęczek młodej włoszczyzny
2 cebule
Przyprawa do potraw
Ziele angielskie
Liść laurowy
Tymianek
Natka pietruszki
Składniki na tortillę:
1 kg ziemniaków
8 jajek
Cebula
Zioła prowansalskie
Przyprawa do potraw
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Przygotowania do naszego obiadu na weekend zaczynamy od tego, że udajemy się do sklepu mięsnego i kupujemy ładny kawałek udźca wołowego. Przyniesione do domu ładnie oczyszczamy tak aby został nam jeden ładny kawałek bez przerostów. Taki kawałek następnie kroimy w cienkie plastry i za pomocą tłuczka rozbijamy je na bardzo cienkie płaty, najlepiej robić jest to przez folię aluminiową. Na patelni na maśle przesmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy korniszony pokrojone również w drobną kostkę oraz natkę pietruszki. Do tego teraz dodajemy bułkę tartą i na koniec doprawiamy przyprawą do potraw. Masa powinna być w miarę gęsta. Na płaty mięsa układamy plastry boczku wędzonego, smarujemy musztardą i wykładamy po porcji farszu. Zwijamy zrazy, smarujemy olejem i zawijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut w temp. 200 stopni. Taki sposób eliminuje wykorzystywania wykałaczek do spinania mięsa, a z którymi i tak póżniej mamy problem co z nimi zrobić. W rondlu przesmażamy cebulę, warzywa korzenne i dodajemy podpieczone zrazy (ale oczywiście bez folii ), zalewamy wszystko bulionem i dusimy do miękkości. Ziemniaki kroimy w cienkie plastry, na oleju przesmażamy je do momentu aż będą na wpół miękkie. Odcedzamy z nadmiaru tłuszczu, łączymy z rozbitymi jajkami, przyprawą do potraw, ziołami prowansalskimi i wykładamy na patelnię. Podsmażamy z jednej strony na złoty kolor, przekładamy na drugą stronę i ponownie smażymy. Tak podpieczone wstawiamy do piekarnika jeżeli jest oczywiście taka potrzeba. Miękkie zrazy wyjmujemy z garnka, sos odparowujemy na koniec dodając zimne masło. Na upieczone tortilli podajemy zrazy, polewamy sosem.
Sos z Bolonii i placki z cukinii
Składniki sosu:
400g ścinkek z udźca wołowego
2 cebule
1 ząbek czosnku
Papryka czerwona i zielona
1 op. papryki konserwowej
1 łyżka kaparów
1 łyżka musztardy sarepskiej
6 pomidorów
Oregano
Przyprawa do potraw
Składniki placków:
3 zielone cukinie
150g pieczarek
2 jajka
1 ząbek czosnku
100g parmezanu
1 pęczek cebuli zielonej
4 łyżki mąki
200 g śmietany 18%
Koperek
Przygotowanie:
Ścinki z mięsa mielimy w maszynce. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni wraz z ząbkiem czosnku. Podsmażony czosnek wyjmujemy, a do cebuli dodajemy zmielone mięso, chwilę smażymy i dodajemy pokrojone pomidory. Doprawiamy oregano i przyprawą do potra. Dusimy do uzyskania gęstego sosu mięsnego. Na koniec dodajemy musztardę, kapary i paprykę konserwową. Cukinię oraz pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, zasypujemy przyprawą do potraw i odstawiamy na pół godziny. Odciskamy dokładnie z nadmiaru soku, łączymy z jajkami, serem parmezan, jajkami, mąką, pokrojonym koperkiem i wszystko razem mieszamy. Masę wykładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy małe placki. Placki podajemy z sosem, łyżką gęstej śmietany.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"