Przepisy kulinarne

Jesienny obiad na sobotę i niedzielę

Aby w weekend oddać się zasłużonemu odpoczynkowi, trzeba w piątek zakasać rękawy i przygotować obiad tak na sobotę, jak i na piątek. W myśl naszej piątkowej zasady, by piec dwie pieczenie na jednym ogniu, mistrz Andrzej Polan przygotował duszoną wołowinę, faszerowanego ziemniaka, zrazy wołowe i tortillę.

Zdjęcie: Michał Wargin/ East News


Zrazy wołowe, tortilla ziemniaczana
Składniki na zrazy:
1 kg wołowiny z udźca   
200 g boczku wędzonego   
1 łyżka musztardy sarepskiej
2 łyżki bułki tartej       
100 g masła           
1 op. korniszonów z czosnkiem
1 pęczek młodej włoszczyzny    
2 cebule
Przyprawa do potraw
Ziele angielskie
Liść laurowy 
Tymianek
Natka pietruszki

Składniki na tortillę:
1 kg ziemniaków  
8 jajek          
Cebula      
Zioła prowansalskie
Przyprawa do potraw
Olej do smażenia


Przygotowanie:
Przygotowania do naszego obiadu na weekend zaczynamy od tego, że udajemy się do sklepu mięsnego i kupujemy ładny kawałek udźca wołowego. Przyniesione do domu ładnie oczyszczamy tak aby został nam jeden ładny kawałek bez przerostów. Taki kawałek następnie kroimy w cienkie plastry i za pomocą tłuczka rozbijamy je na bardzo cienkie płaty, najlepiej robić jest to przez folię aluminiową. Na patelni na maśle przesmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy korniszony pokrojone również w drobną kostkę oraz natkę pietruszki. Do tego teraz dodajemy bułkę tartą i na koniec doprawiamy przyprawą do potraw. Masa powinna być w miarę gęsta. Na płaty mięsa układamy plastry boczku wędzonego, smarujemy musztardą i wykładamy po porcji farszu. Zwijamy zrazy, smarujemy olejem i zawijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut w temp. 200 stopni. Taki sposób eliminuje wykorzystywania wykałaczek do spinania mięsa, a z którymi i tak póżniej mamy problem co z nimi zrobić. W rondlu przesmażamy cebulę, warzywa korzenne i dodajemy podpieczone zrazy (ale oczywiście bez folii ), zalewamy wszystko bulionem i dusimy do miękkości. Ziemniaki kroimy w cienkie plastry, na oleju przesmażamy je do momentu aż będą na wpół miękkie. Odcedzamy z nadmiaru tłuszczu, łączymy z rozbitymi jajkami, przyprawą do potraw, ziołami prowansalskimi i wykładamy na patelnię. Podsmażamy z jednej strony na złoty kolor, przekładamy na drugą stronę i ponownie smażymy. Tak podpieczone wstawiamy do piekarnika jeżeli jest oczywiście taka potrzeba. Miękkie zrazy wyjmujemy z garnka, sos odparowujemy na koniec dodając zimne masło. Na upieczone tortilli podajemy zrazy, polewamy sosem.

Sos z Bolonii i placki z cukinii

Składniki sosu:
400g ścinkek z udźca wołowego     
2 cebule                  
1 ząbek czosnku
Papryka czerwona i zielona     
1 op. papryki konserwowej
1 łyżka kaparów               
1 łyżka musztardy sarepskiej
6 pomidorów              
Oregano
Przyprawa do potraw

Składniki placków:
3 zielone cukinie         
150g pieczarek          
2 jajka             
1 ząbek czosnku    
100g  parmezanu         
1 pęczek cebuli zielonej         
4 łyżki mąki              
200 g śmietany 18%           
Koperek

Przygotowanie:
Ścinki z mięsa mielimy w maszynce. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni wraz z ząbkiem czosnku. Podsmażony czosnek wyjmujemy, a do cebuli dodajemy zmielone mięso, chwilę smażymy i dodajemy pokrojone pomidory. Doprawiamy oregano i przyprawą do potra. Dusimy do uzyskania gęstego sosu mięsnego. Na koniec dodajemy musztardę, kapary i paprykę konserwową. Cukinię oraz pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, zasypujemy przyprawą do potraw i odstawiamy na pół godziny. Odciskamy dokładnie z nadmiaru soku, łączymy z jajkami, serem parmezan, jajkami, mąką, pokrojonym koperkiem i wszystko razem mieszamy. Masę wykładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy małe placki. Placki podajemy z sosem, łyżką gęstej śmietany.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
61
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0