Materiał promocyjny

Jesienne warzywa

W kuchni Dzień Dobry TVN u boku Roberta Sowy pojawił się dziś Marcin Chochlew. Wspólnie przygotowali dla nas kilka wyjątkowych smakołyków.

Pikantne warzywa jesienne z soczewicą i curry

Składniki dla 4 osób:

4 łyżki oliwy z oliwek

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 marchewki

2 cukinie

8 pieczarek

3 ziemniaki

1 czerwona papryka

1 litra bulionu warzywnego Kucharek

100 ml białego wina

100 g ugotowanej lub konserwowej soczewicy

1 pęczek świeżej kolendry

3 łyżeczki curry Prymat

100 g jogurtu bałkańskiego

Sól, grubo mielony pieprz indyjski, chili, pieprz cayenne, imbir do smaku

Sposób przygotowania:

Warzywa pokroić w grube plastry. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Następnie dodać marchewkę oraz ziemniaki i dusić przez 10 minut. Na patelni podsmażyć paprykę, pieczarki i cukinię, dodać ziemniaki i marchewkę, a następnie soczewicę, curry, wino i bulion. Całość gotować, aż składniki będą miękkie, a sos zacznie gęstnieć. Tak przygotowane danie doprawić do smaku i podawać z jogurtem, świeżo siekaną kolendrą oraz pieczywem pita.

Kurczak smażony z borowikami i mango

Składniki dla 4 osób:

400 g piersi z kurczaka

Marynata:

4 łyżki oliwy z oliwek

1 opakowanie pikantnej przyprawy do kurczaka Prymat

1 łyżka marynowanego imbiru

1 czerwona cebula

1 mango

1 pęczek dymki

8 borowików

3 łyżki oleju sezamowego

1 łyżka prażonych ziaren sezamu

1 czerwona papryka

3 ząbki czosnku

3 łyżki słodkiego sosu sojowego

1 łyżka słodkiego sosu chili

100 g kiełków słonecznika, soi i rzodkiewki

Sól, grubo mielony pieprz indyjski, słodka papryka węgierska

Sposób przygotowania:

Umyte, oczyszczone i osuszone mięso pokroić w paski. Oliwę wymieszać z przyprawą do drobiu i posiekanym marynowanym imbirem. Powstałą marynatą natrzeć mięso i odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Na rozgrzanym oleju sezamowym podsmażyć pokrojone warzywa, borowiki, mango, czosnek i posiekany imbir. Warzywa i grzyby zdjąć z patelni i podsmażyć na niej mięso. Po około 5 minutach ponownie dodać warzywa i grzyby, całość skropić sosem sojowym i chili, delikatnie wymieszać. Tak przygotowane dania doprawić do smaku, połączyć z kiełkami, posypać ziarnami sezamu i podawać z białym długoziarnistym ryżem.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości