Przepisy kulinarne

Jesienne warzywa

W kuchni Dzień Dobry TVN u boku Roberta Sowy pojawił się dziś Marcin Chochlew. Wspólnie przygotowali dla nas kilka wyjątkowych smakołyków.

Pikantne warzywa jesienne z soczewicą i curry

Składniki dla 4 osób:


4 łyżki oliwy z oliwek


1 cebula


3 ząbki czosnku


2 marchewki


2 cukinie


8 pieczarek


3 ziemniaki


1 czerwona papryka


1 litra bulionu warzywnego Kucharek


100 ml białego wina


100 g ugotowanej lub konserwowej soczewicy


1 pęczek świeżej kolendry


3 łyżeczki curry Prymat


100 g jogurtu bałkańskiego


Sól, grubo mielony pieprz indyjski, chili, pieprz cayenne, imbir do smaku



Sposób przygotowania:


Warzywa pokroić w grube plastry. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Następnie dodać marchewkę oraz ziemniaki i dusić przez 10 minut. Na patelni podsmażyć paprykę, pieczarki i cukinię, dodać ziemniaki i marchewkę, a następnie soczewicę, curry, wino i bulion. Całość gotować, aż składniki będą miękkie, a sos zacznie gęstnieć. Tak przygotowane danie doprawić do smaku i podawać z jogurtem, świeżo siekaną kolendrą oraz pieczywem pita.



Kurczak smażony z borowikami i mango

Składniki dla 4 osób:


400 g piersi z kurczaka


Marynata:


4 łyżki oliwy z oliwek


1 opakowanie pikantnej przyprawy do kurczaka Prymat


1 łyżka marynowanego imbiru


1 czerwona cebula


1 mango


1 pęczek dymki


8 borowików


3 łyżki oleju sezamowego


1 łyżka prażonych ziaren sezamu


1 czerwona papryka


3 ząbki czosnku


3 łyżki słodkiego sosu sojowego


1 łyżka słodkiego sosu chili


100 g kiełków słonecznika, soi i rzodkiewki


Sól, grubo mielony pieprz indyjski, słodka papryka węgierska



Sposób przygotowania:


Umyte, oczyszczone i osuszone mięso pokroić w paski. Oliwę wymieszać z przyprawą do drobiu i posiekanym marynowanym imbirem. Powstałą marynatą natrzeć mięso i odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Na rozgrzanym oleju sezamowym podsmażyć pokrojone warzywa, borowiki, mango, czosnek i posiekany imbir. Warzywa i grzyby zdjąć z patelni i podsmażyć na niej mięso. Po około 5 minutach ponownie dodać warzywa i grzyby, całość skropić sosem sojowym i chili, delikatnie wymieszać. Tak przygotowane dania doprawić do smaku, połączyć z kiełkami, posypać ziarnami sezamu i podawać z białym długoziarnistym ryżem.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
57
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0