W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Dorotę i Annę Mysliwiec. Siostry przygotowały torty w jesiennej odsłonie. Co powiecie na tort brownie ze śliwkami i kardamonem lub wytrawny tort marchewkowy?Tort karmelowy
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
130 g maki pszennej tortowej
60 g kakao
8 jajek – oddzielnie białka i żółtka
200 g cukru
Krem śmietankowy:
750 g serka mascarpone
600 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
Karmel:
puszka gotowej masy krówkowej lub ok 400 ml domowego karmelu solonego
prażone orzeszki w karmelu lub 100 g posiekanych i uprażonych orzechów
cukier, woda
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno z cukrem jak do bezy. Gdy będą sztywne dodawać po jednym żółtku do masy. Mąkę i kakao przesiać razem i w trzech turach połączyć z masą jajeczną delikatnie mieszając szpatułką, żeby nie stracić napowietrzenia. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, niczym nie smarować i nie wysypywać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st C na 35 minut. Patyczek powinien być suchy. Stygnie w blaszce. Wszystkie składniki kremu wrzucić do garnka /miski i miksować mikserem do uzyskania puszystej, w miarę sztywnej masy do przekładania.
Karmel: uprażyć orzechy na suchej patelni lub w piekarniku. W rondelku ugotować karmel (kilka łyżek cukru zalać taką samą ilością wody i gotować do uzyskania bursztynowej barwy, uważać żeby nie spalić i nie mieszać w trakcie mieszania). Gorącym karmelem zalać uprażone orzeszki. Po wystygnięciu pokruszyć.
Nasączenie: kawa + whisky lub rum + cukier puder. Proporcje do ponczu wg uznania.
Przekroić biszkopt na 3 blaty i układać po kolei składniki: biszkopt, nasączenie, krem śmietankowy, karmel solony / masa krówkowa, orzeszki w karmelu. Dla urozmaicenia można do kremu wkroić banany, gruszkę lub figi w karmelu.
Tort marchewkowy
Składniki:
4 jajka
400 g cukru muscovado (lub zwykły)
300 ml oleju
400 g marchewki startej na małych oczkach
150 g orzechów włoskich pokruszonych
200 g ananasa z puszki posiekanego w kostkę
100 g wiórków kokosowych
400 g mąki
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
Krem:
250 g serka mascarpone
250 g serka do smarowania
200 g cukru pudru
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Jak już będzie puszysta cienkim strumieniem wlewać olej ciągle ubijając. Następnie dodać marchewkę, orzechy, ananasa i wiórki i wymieszać. Pozostałe suche składniki przesiać i delikatnie ale dokładnie wymieszać z masą jajeczno-marchewkową. Wylać do blaszki 24 cm. Piec 80 minut w 150 stopniach. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty i przekładać kremem. Krem: Utrzeć wszystkie składniki mikserem i przekładać warstwy nie za grubą ilością masy. Smak kremu można dowolnie modelować ilością serka Twój smak i cukru. Im więcej serka tym bardziej słonawy posmak.
Tort czeko-brownie z kawą kardamonem i śliwkami
Składniki:
Spody brownie:
500 g gorzkiej czekolady
500 g masła
400 g cukru
4 szczypty soli
350 g jajek
200 g mąki
Masa kawowa:
1,5 szklanki śmietanki kremówki
1/3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1/3 szklanki mąki
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
750 g serka mascarpone
Śliwki w kardamonie:
¾ kg śliwek węgierek
½ szklanki cukru (lub więcej, wg uznania)
Pół łyżeczki kardamonu
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić z masłem, nie zagotowywać i nie przegrzać (optymalna temperatura to 45 stopni), najlepiej na najniższym ogniu ciągle mieszając. W oddzielnej misce roztrzepać lekko rózgą jajka z cukrem i solą. Nie ubijać, chodzi tylko o połączenie składników na jednolitą masę. Następnie połączyć masę czekoladową z masą jajeczną najlepiej ręczną rózgą. NA końcu dodać mąkę. Podzielić masę na 4 części i wypiekać po 16 minut w temperaturze 160 st. Masa: mąkę z cukrem i kawę wymieszać w rondelku z grubym dnem, zalać mlekiem i śmietaną roztrzepać rózgą i zagotować budyń kawowy. Cały czas mieszać, na średnim ogniu, bo masa lubi się przypalać. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i ucierać mikserem aż masa ostygnie, To pozwala uniknąć kożucha budyniowego. Gry masa budyniowa ostygnie połączyć ją z mascarpone. Ilość mascarpone można zwiększyć, wtedy nuta kawy będzie łagodniejsza. Śliwki wypestkować i pokroić w ćwiartki. Przesmażyć z cukrem i kardamonem na patelni. Nie smażyć zbyt długo, żeby śliwka nie straciła jędrności. Ostudzić. Blaty brownie przekładać kremem kawowym i na kremie układać przestudzone kawałki śliwek z kardamonem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"