Przepisy kulinarne

Jesienne torty. Ze śliwkami i kardamonem

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Dorotę i Annę Mysliwiec. Siostry przygotowały torty w jesiennej odsłonie. Co powiecie na tort brownie ze śliwkami i kardamonem lub wytrawny tort marchewkowy?

Tort karmelowy

Składniki:
Biszkopt kakaowy:
130 g maki pszennej tortowej
60 g kakao
8 jajek – oddzielnie białka i żółtka
200 g cukru

Krem śmietankowy:
750 g serka mascarpone
600 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru

Karmel:
puszka gotowej masy krówkowej lub ok 400 ml domowego karmelu solonego
prażone orzeszki w karmelu lub 100 g posiekanych i uprażonych orzechów
cukier, woda

Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno z cukrem jak do bezy. Gdy będą sztywne dodawać po jednym żółtku do masy. Mąkę i kakao przesiać razem i w trzech turach połączyć z masą jajeczną delikatnie mieszając szpatułką, żeby nie stracić napowietrzenia. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, niczym nie smarować i nie wysypywać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st C na 35 minut. Patyczek powinien być suchy. Stygnie w blaszce. Wszystkie składniki kremu wrzucić do garnka /miski i miksować mikserem do uzyskania puszystej, w miarę sztywnej masy do przekładania.

Karmel: uprażyć orzechy na suchej patelni lub w piekarniku. W rondelku ugotować karmel (kilka łyżek cukru zalać taką samą ilością wody i gotować  do uzyskania bursztynowej barwy, uważać żeby nie spalić i nie mieszać w trakcie mieszania). Gorącym karmelem zalać uprażone orzeszki. Po wystygnięciu pokruszyć.

Nasączenie: kawa + whisky lub rum + cukier puder. Proporcje do ponczu wg uznania.

Przekroić biszkopt na 3 blaty i układać po kolei składniki: biszkopt, nasączenie, krem śmietankowy, karmel solony / masa krówkowa, orzeszki w karmelu. Dla urozmaicenia można do kremu wkroić banany, gruszkę lub figi w karmelu.

Tort marchewkowy

Składniki:
4 jajka
400 g cukru muscovado (lub zwykły)
300 ml oleju
400 g marchewki startej na małych oczkach
150 g orzechów włoskich pokruszonych
200 g ananasa z puszki posiekanego w kostkę
100 g wiórków kokosowych
400 g mąki
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½  łyżeczki soli

Krem:
250 g serka mascarpone
250 g serka do smarowania
200 g cukru pudru

Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Jak już będzie puszysta cienkim strumieniem wlewać olej ciągle ubijając. Następnie dodać marchewkę, orzechy, ananasa i wiórki i wymieszać. Pozostałe suche składniki przesiać i delikatnie ale dokładnie wymieszać z masą jajeczno-marchewkową. Wylać do blaszki 24 cm. Piec 80 minut w 150 stopniach. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty i przekładać kremem. Krem: Utrzeć wszystkie składniki mikserem i przekładać warstwy nie za grubą ilością masy. Smak kremu można dowolnie modelować ilością serka Twój smak i cukru. Im więcej serka tym bardziej słonawy posmak.

Tort czeko-brownie z kawą kardamonem i śliwkami

Składniki:
Spody brownie:
500 g gorzkiej czekolady
500 g masła
400 g cukru
4 szczypty soli
350 g jajek
200 g mąki

Masa kawowa:
1,5 szklanki śmietanki kremówki
1/3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1/3 szklanki mąki
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
750 g serka mascarpone

Śliwki w kardamonie:
¾ kg śliwek węgierek
½ szklanki cukru (lub więcej,  wg uznania)
Pół łyżeczki kardamonu

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić z masłem, nie zagotowywać i nie przegrzać (optymalna temperatura to 45 stopni), najlepiej na najniższym ogniu ciągle mieszając. W oddzielnej misce roztrzepać lekko rózgą jajka z cukrem i solą. Nie ubijać, chodzi tylko o połączenie składników na jednolitą masę. Następnie połączyć masę czekoladową z masą jajeczną najlepiej ręczną rózgą. NA końcu dodać mąkę. Podzielić masę na 4 części i wypiekać po 16 minut w temperaturze 160 st. Masa: mąkę z cukrem i kawę wymieszać w rondelku z grubym dnem, zalać mlekiem i śmietaną roztrzepać rózgą i zagotować budyń kawowy. Cały czas mieszać, na średnim ogniu, bo masa lubi się przypalać. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i ucierać mikserem aż masa ostygnie, To pozwala uniknąć kożucha budyniowego. Gry masa budyniowa ostygnie połączyć ją z mascarpone. Ilość mascarpone można zwiększyć, wtedy nuta kawy będzie łagodniejsza. Śliwki wypestkować i pokroić w ćwiartki. Przesmażyć z cukrem i kardamonem na patelni. Nie smażyć zbyt długo, żeby śliwka nie straciła jędrności. Ostudzić. Blaty brownie przekładać kremem kawowym i na kremie układać  przestudzone kawałki śliwek z kardamonem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
66
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0