Materiał promocyjny

Jesienne sałatki

jesienne sałatki
jesienne sałatki
Zdrowe i smaczne jesienne sałatki to porcja tak potrzebnych jesienią witamin.

Czarny Piotruś jak się masz!

Składniki:

garść skorzonery – ok. 10 korzonków (może być ew. salsefia)

5 małych marynowanych borowików lub podgrzybków

2 suszone pomidory

1 cebula

płaska łyżka majonezu

ząbek czosnku

1 łyżka natki pietruszki

1 łyżeczka oleju z migdałów lub oliwy z oliwek

płatki migdałów do posypania

Przygotowanie:

Wyszorowaną skorzonerę ugotuj na pół chrupko (ok. 10 min., najlepiej w wodzie z solą, cukrem, odrobiną mleka i masła), pokrój ją w 3-cm kawałki, skrop cytryną (by nie sczerniała), a cebulę posiekaj w drobną kostkę, tak samo jak pietruszkę. Borowiki podziel na drobne części razem z suszonymi pomidorami. Składniki wymieszaj, dodaj majonez i kilka kropli oliwy oraz pieprz i sól. Do ozdoby tego dania wykorzystaj pyszne chrupki o lekko orzechowym smaku. Jak je przygotować? Obierakiem do warzyw wykrój podłużne płaty skorzonery i usmaż na głębokim oleju, a następnie odsącz. Serwuj sałatkę posypaną chipsami z chrupiącą czosnkową grzanką.

Śliwa w porto z serem blue

Składniki:

mała garść roszponki

2 śliwki

50 ml porto

20 g sera blue

kilka upieczonych orzechów laskowych

łyżeczka masła

łyżeczka cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Tę delikatną przystawkę przyrządza się w prosty i szybki sposób. Połówki wydrylowanych śliwek wrzuć na patelnię z odrobiną masła i cukru trzcinowego – podsmaż i podlej porto (wystarczy 50 ml). Śliwki wyciągnij na talerz, by się nie rozgotowały, a sos zredukuj, czyli pogotuj jeszcze chwilę, by się skoncentrował. Oczyszczone liście roszponki połóż na talerz, dodaj śliwkę, sos, ser blue (może być rokpol lub np. blue stilon) i znowu orzechy, tym razem pieczone włoskie.

Burak w nowym wcieleniu

Składniki:

1 burak ugotowany na parze

1/2 grejpfruta

1/3 op. sera feta

3 łyżki oliwy/oleju

kilka orzechów makadamia – niekoniecznie

Przygotowanie:

Buraka ugotuj na parze i pokrój w kostkę, grejpfruta obierz ze skóry i pokrój tak, aby pozostał sam wyborny, kwaśno-słodki miąższ. Najlepszy będzie ser feta prawdziwy, lekko pokruszony. Delikatnie wymieszaj składniki, a całość skrop oliwą, posyp świeżo mielonym pieprzem i morska solą. Burymi dodatkami będą chrupkie orzechy makadamia i świeżo porwane liście bazylii.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości