Jesienne przysmaki

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą
Zapiekanka ziemniaczana z kapustą
Andrzej Polan i Sylwia Gruchała przygotowali dziś dla Państwa potrawy inspirowane jesienią: gęś pieczoną z warzywami, zapiekankę ziemniaczaną z kapustą oraz ciasto z winogronami. Smacznego!

Gęś pieczona z warzywami

Składniki:

Gęś udka 4szt

Marchew 4szt

Pietruszka korzeń 4szt

Seler naciowy 1szt

Cebula 2szt

Czosnek 2 ząbki

Olej

Bulion drobiowy

Jabłka szara reneta 5szt

Sól, pieprz

Wykonanie:

Kolendra, gorczyca, kminek, gałka muszkatołowa, majeranek świeży. Gęś dokładnie oprószamy przyprawami i obsmażamy na patelni, warzywa kroimy w grubą kostkę i obsmażamy na tłuszczu ze smażenia gęsi. Do warzyw dodajemy gęś, zalewamy bulionem i doprawiamy sola, pieprzem i dusimy. Kiedy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy pokrojone jabłka. Danie podajemy posypane świeżym majerankiem. Idealnym dodatkiem do gęsi będzie zapiekanka ziemniaczana z kapustą.

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą

Składniki:

Ziemniaki 1.5kg

Mleko 200ml

Śmietana 36% 100ml

Olej 50 ml

Pieprz, sól,

Kapusta biała ¼ główki

Cebula dymka 1 pęczek

Orzeszki pinii

Świeży tymianek

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w wodzie z solą i gorące przeciskamy przez praskę. Dodajemy do ziemniaków mleko, śmietanę, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy masło, raz jeszcze doprawiamy. Chwile odparowujemy. Kapustę szatkujemy, garść odkładamy, a pozostałą parzymy w wodzie. Sparzoną odciskamy i dodajemy do ziemniaków, jeszcze pokrojona dymka. Ziemniaki przekładamy do natłuszczonej formy, pozostałą kapustę przesmażamy na złoto na patelni wraz z orzeszkami pinii i dymką. Tak przesmażoną kapustę wykładamy na wierzch, kładziemy cienkie plastry masła świeży tymianek i wstawiamy do piekarnika na temp. 190 stopni na około 20 minut.

Ciasto z winogronami

Składniki:

Jajka 4szt

Cukier 1.5szkl

Mleko 1/2szkl

Olej 1szkl

Cukier wanilinowy

Mąka 1.szkl

Migdały płatki 4 op.

Proszek do pieczenia

Szczypta soli,

Skórka z cytryny

Winogrona bezpestkowe zielone i czerwone po 200g

Miód 4 łyżki

Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, olej, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sól, migdały zmiksowane na mączkę, skórkę z cytryny. Ciasto wylewamy do blaszki, umieszczamy połowę winogron i wstawiamy do pieczenia. Po 20 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika, nakładamy na wierzch pozostałe winogrona i ponownie wstawiamy do pieczenia. Po upieczeniu ciasto polewamy miodem i posypujemy migdałami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości