Materiał promocyjny

Jesienne przysmaki Davida Gaboriaud

Zobaczcie, jakie dania proponuje na jesienne dni David Gaboriaud.

Steki z karkówki w sosie z tymiankiem z grzybami i kaszą gryczaną

Składniki:

1 opakowanie Winiary Pomysł na steki z karkówki w sosie z tymiankiem

800 g karkówki krojonej w plastry o grubości ok. 2 cm

500 g sezonowych grzybów (podgrzybków, borowików, rydzów)

łyżka oleju

4 ząbki czosnku (w łupinach)

4 łyżki posiekanego szczypiorku

20 g masła

Sałata:

1 sałata rzymska

1/2 czerwonej cebuli

250 g pomidorków koktajlowych

4 kromki bagietki

4 łyżki oliwy z oliwek

łyżka soku z cytryny

sól, pieprz

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do 200 st. Włóż plastry karkówki do woreczka z górnej części opakowania Winiary Pomysł na… steki z karkówki w sosie z tymiankiem

W wysokim naczyniu odmierz 200 ml wody, dodaj przyprawy z dolnej części opakowania i dobrze wymieszaj. Wlej do woreczka. Zamknij woreczek czerwoną zapinką i delikatnie go obracając równomiernie rozprowadź przyprawę na mięsie.

Woreczek ułóż w naczyniu żaroodpornym, nie przykrywaj. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut.

W międzyczasie przygotuj sałatę: posiekaj grubo liście sałaty. Czerwoną cebulę pokrój na cienkie piórka. Pomidory pokrój na pół. Kromki bagietki pokrój na kosteczki i podsmaż na patelni na łyżce oliwy na złoty kolor. Resztę oliwy wymieszaj z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.

Ugotuj kaszę gryczaną na sypko.

Grzyby pokrój na plasterki. Podsmaż na patelni na oleju na złoty kolor razem z ząbkami czosnku (w łupinach). Na koniec dodaj masło i wymieszaj z grzybami.

Po wyjęciu z piekarnika odetnij końcówkę woreczka z zapinką. Uważaj na gorący woreczek i wydostające się z niego powietrze.

Serwuj karkówkę z sosem, kaszą i grzybami. Osobno wymieszaj dressing z liśćmi sałat, pomidorkami i cebulą.

Steki z karkówki w sosie z tymiankiem z rosti i piklowaną cebulą

Składniki:

1 opakowanie Winiary Pomysł na… steki z karkówki w sosie z tymiankiem

800 g karkówki krojonej w plastry o grubości ok 2 cm

Rosti:

900 g ziemniaków

olej do smażenia

20 g masła

4 cienkie plastry boczku

Piklowana cebula:

1 cebula czerwona

50 ml octu

100 ml wody

łyżka cukru

łyżka soli

sól, pieprz

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do 200 st. Włóż plastry karkówki do woreczka z górnej części opakowania Winiary Pomysł na… steki z karkówki w sosie z tymiankiem.

W wysokim naczyniu odmierz 200 ml wody, dodaj przyprawy z dolnej części opakowania i dobrze wymieszaj. Wlej do woreczka. Zamknij woreczek czerwoną zapinką i delikatnie go obracając równomiernie rozprowadź przyprawę na mięsie.

Woreczek ułóż w naczyniu żaroodpornym, nie przykrywaj. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut.

W rondelku wymieszaj wodę z octem, solą i cukrem. Wymieszaj i zagotuj. Pokrój cebulę w cienkie piórka. Włóż je do miseczki. Zalej piórka zagotowaną wodą z octem. Odstaw.

Na suchej patelni podsmaż boczek aż będzie złoty i chrupki. Wyciągnij z patelni i odsącz na ręczniku papierowym.

Ziemniaki obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Zawiń w pieluchę lub ściereczkę i odciśnij nadmiar wody. Włóż starte ziemniaki do miski, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię wylej cienką warstwę oleju, z masy ziemniaczanej uformuj niewielkie placki. Smaż, aż brzegi rosti złapią złoty kolor (około 6-8 min). Nie ruszaj patelni ani rosti w trakcie tego pierwszego etapu smażenia gdyż mogłyby się rozpaść. Odwróć rosti i smaż kolejne 6-8 min. Pod koniec dodaj 20 g masła i smaż jeszcze chwilę. Po tym czasie zdejmij rosti z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu.

Wyciągnij woreczek z piekarnika i odetnij końcówkę z zapinką. Uważaj na gorący woreczek i wydostające się z niego powietrze.

Podaj rosti na talerzu z plastrami karkówki, sosu i boczku.

Steki z karkówki w sosie z tymiankiem z glazurowanymi marchewkami, prażonymi orzechami laskowymi.

Składniki:

1 opakowanie Winiary Pomysł na… steki z karkówki w sosie z tymiankiem

800 g karkówki pokrojonej na plastry o grubości ok 2 cm

8 szt marchewek (pomarańczowych lub kolorowych)

40 g masła

2 łyżki miodu wielokwiatowego

4 łyżki orzechów laskowych

3 łyżki posiekanego szczypiorku

sól, pieprz

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do 200 st. Włóż plastry karkówki do woreczka z górnej części opakowania Winiary Pomysł na steki z karkówki w sosie z tymiankiem.

W wysokim naczyniu odmierz 200 ml wody, dodaj przyprawy z dolnej części opakowania i dobrze wymieszaj. Wlej do woreczka. Zamknij woreczek czerwoną zapinką i delikatnie nim obracając równomiernie rozprowadź przyprawy.

Woreczek włóż do naczynia żaroodpornego, nie przykrywaj. Wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut.

Orzechy laskowe upraż na suchej patelni na złoty kolor. Po wyjęciu z patelni zawiń je w ścierkę i masuj, aż pozbędziesz się brązowej skórki. Posiekaj grubo.

Marchewki obierz i pokrój wzdłuż na pół. Gotuj kilka minut w osolonej wodzie. Wyjmij z wody i usmaż na patelni na złoty kolor. Pod koniec smażenia wlej miód, poczekaj aż zacznie się pienić, dodaj masło, wymieszaj i podlewaj tym sosem marchewki.

Po wyjęciu mięsa z piekarnika odetnij końcówkę woreczka z zapinką. Uważaj na gorący woreczek i wydostające się z niego powietrze. Serwuj steki z karkówki z glazurowanymi marchewkami, posiekanymi orzechami i szczypiorkiem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości