Andrzej Polan i Sylwia Gruchała przygotowali dziś dla Państwa potrawy inspirowane jesienią: gęś pieczoną z warzywami, zapiekankę ziemniaczaną z kapustą oraz ciasto z winogronami. Smacznego!

Gęś pieczona z warzywami

Składniki:
Gęś udka                                4szt
Marchew                                4szt
Pietruszka korzeń                   4szt
Seler naciowy                         1szt
Cebula                                    2szt
Czosnek                                  2 ząbki
Olej
Bulion drobiowy
Jabłka szara reneta                5szt
Sól, pieprz

Wykonanie:

Kolendra, gorczyca, kminek, gałka muszkatołowa, majeranek świeży. Gęś dokładnie oprószamy przyprawami i obsmażamy na patelni, warzywa kroimy w grubą kostkę i obsmażamy na tłuszczu ze smażenia gęsi. Do warzyw dodajemy gęś, zalewamy bulionem i doprawiamy sola, pieprzem i dusimy. Kiedy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy pokrojone jabłka. Danie podajemy posypane świeżym majerankiem. Idealnym dodatkiem do gęsi będzie zapiekanka ziemniaczana z kapustą.

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą

Składniki:
Ziemniaki                               1.5kg
Mleko                                     200ml
Śmietana 36%                       100ml
Olej 50 ml
Pieprz, sól,
Kapusta biała                         ¼ główki
Cebula dymka                        1 pęczek
Orzeszki pinii
Świeży tymianek

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w wodzie z solą i gorące przeciskamy przez praskę. Dodajemy do ziemniaków mleko, śmietanę, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy masło, raz jeszcze doprawiamy. Chwile odparowujemy. Kapustę szatkujemy, garść odkładamy, a pozostałą parzymy w wodzie. Sparzoną odciskamy i dodajemy do ziemniaków, jeszcze pokrojona dymka. Ziemniaki przekładamy do natłuszczonej formy, pozostałą kapustę przesmażamy na złoto na patelni wraz z orzeszkami pinii i dymką. Tak przesmażoną kapustę wykładamy na wierzch, kładziemy cienkie plastry masła świeży tymianek i wstawiamy do piekarnika na temp. 190 stopni na około 20 minut.

Ciasto z winogronami

Składniki:
Jajka                                       4szt
Cukier                                     1.5szkl
Mleko                                     1/2szkl
Olej 1szkl
Cukier wanilinowy
Mąka                                      1.szkl
Migdały płatki                                    4 op.
Proszek do pieczenia
Szczypta soli,
Skórka z cytryny
Winogrona bezpestkowe zielone i czerwone            po 200g
Miód                                       4 łyżki

Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, olej, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sól, migdały zmiksowane na mączkę, skórkę z cytryny. Ciasto wylewamy do blaszki, umieszczamy połowę winogron i wstawiamy do pieczenia. Po 20 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika, nakładamy na wierzch pozostałe winogrona i ponownie wstawiamy do pieczenia. Po upieczeniu ciasto polewamy miodem i posypujemy migdałami.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
68
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0