Przepisy kulinarne

Jesienne przepisy prosto z Masterchefa!

Joanna Studnicka i Grzegorz Bień odpadli z Masterchefa. W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowali nam swoje jesienne pomysły na ziemniaki, dynię i cielęcinę.

 

Tarta z musem dyniowym i czekoladą od Joasi

Ciasto kruche:
200 g mąki
100 g cukru
100 g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus dyniowy:
1/2 kg dyni
1/2 l mleka
Puszka mleka kokosowego
3-4 łyżki miodu
Laska wanilii
2 jajka
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
Tabliczka czekolady

Przygotowanie:
Dynie obraną i  pokrojoną w kostkę gotujemy z mlekiem, 3/4 puszki mleka kokosowego, miodem i laską wanilii. Gotujemy aż dynia zmięknie, a następnie odcedzamy. Blendujemy na mus, do smaku możemy dodać trochę miodu. Dodajemy 2 roztrzepane jajka i łyżeczkę mąki. Na podpieczony kruchy spód wylewamy mus. Pieczemy około 20-25min w temp. 200 st. Czekoladę roztapiamy z resztką mleka kokosowego i polewamy upieczoną tartę. Do dekoracji można użyć karmelizowanych kawałków dyni.

Ziemniaki po meksykańsku od Joasi

Składniki:
2 opakowania ziemniaczków do pieczenia (łódeczki)
3 piersi z kurczaka
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka kukurydzy
3-4 pomidory
30 dkg pieczarek
2 czerwone cebule
30 dkg sera żółtego
6 jajek
przyprawa do dań meksykańskich
1 papryczka chili
Świeży tymianek

Przygotowanie:
Ziemniaki doprawiamy przyprawą meksykańską, chilli i odstawiamy. Pierś z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, doprawiamy. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy. Dodajemy pierś z kurczaka. Wszystko parę minut podsmażamy i odkładamy do miski. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki. Gotowe łączymy z ziemniakami i kurczakiem z cebulą,  dodajemy kukurydzę i odsączoną fasolę. Wszystko rozkładamy na papierze pergaminowym na dużej blaszce. Posypujemy startym serem, a na wierzchu układamy pomidory pokrojone w kostkę. Pieczemy około 30 min. aż wszystkie składniki będą rumiane. Smażymy jajka sadzone i  układamy je na zapiekance. Wszystko posypujemy ulubionymi ziołami.

Sos miętowo-czosnkowy

Składniki:
1 duże op. śmietany 18% lub jogurtu 
2-3 ząbki czosnku 
1 limonka
Świeża mięta 
Sól i pieprz

Przygotowanie:
Do śmietany wyciskamy ząbki czosnku, jedną limonkę, dodajemy pokrojone liscie mięty.
Wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku.

Jesienna polędwica wołowa od Grzesia

Składniki:
Ok 1/2 kg polędwicy wołowej
200 g kaszy kukurydzianej
30-40 dag borowików
Śmietana 30%
Masło
Tymianek
1 burak
Ocet balsamiczny
Kminek
Marchew
Por
Seler
Korzeń pietruszki
Nać pietruszki
Alkohol wysokoprocentowy
Rozmaryn
800 ml bulionu warzywnego

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
49
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0