Jesienne inspiracje: rydze zapiekane z mozzarellą

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował jesienne smakowitości: potrawkę z dyni, choriso i cieciorki, kurczaka pieczonego z cebulą, okrą i fenkułem, rydze zapiekane z mozzarellą oraz knedle ziemniaczane z mięsem. Smacznego!

Potrawka z dyni, choriso i cieciorki

Składniki:

1 kg dyni

300 g cieciorki

100 ml białego wina

1 łyżka miodu

6 pomidorów polskich

300 g kiełbasy choriso

olej do smażenia

3 cebule

1 ząbek czosnku

sól

pieprz

oregano

rozmaryn świeży

chili

pieczywo rustykalne

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy oregano i rozmaryn. Następnie dodajemy choriso pokrojone w plastry. Marchewkę startą na tarce dodajemy do cebuli, czosnek. Po kilku minutach dodajemy dynię pokrojoną w grubą kostkę. Podlewamy winem i odparowujemy krótko, następnie dodajemy pomidory pokrojone w grubą kostkę, najlepiej bez skóry. Miód, ostre chili, sól. Wszystko wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170 st. C.

Kurczak pieczony z cebulą, okrą i fenkułem

Składniki:

200 g okry

2 fenkuły

10 pałek kurczaka

sól

cukier do smaku

200 g masła

2 sery mozzarella

100 g sera dojrzewającego tartego typu parmezan

2 łyżki bułki tartej

natka pietruszki

koperek

Przygotowanie:

Fenkuł kroimy na 6 części, gotujemy w mleku z dodatkiem kurkumy, soli oraz cukru. Kurczaka obsmażamy krótko na patelni z dodatkiem soli oraz pieprzu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy fenkuła, podsmażonego kurczaka, podsmażoną okrę, przekładamy mozzarellą. Wszystko posypujemy serem dojrzewającym wymieszanym z bułką tartą. Na wierzch kładziemy porcję masła. Zapiekamy ok. 30 min. aż wierzch nam się zarumieni.

Rydze zapiekane z mozzarellą

Składniki:

300 g rydzów

100 g masła

1 ząbek czosnku

rozmaryn świeży

szałwia świeża

2 sery mozzarella

sól

pieprz

bagietka

Przygotowanie:

Kromki bagietki smarujemy masłem i obsmażamy na złoty kolor na patelni lub w piekarniku. Gorące przecieramy ząbkiem czosnku. Na pozostałym maśle smażymy rydze, dodajemy listki szałwii i rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem. Na grzyby wykładamy mozzarellę i zapiekamy w piekarniku. Podajemy z grzankami.

Knedle ziemniaczane z mięsem

Składniki:

500 g łopatki wieprzowej

2 cebule

6 pieczarek

tymianek świeży

pieprz

sól

gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Cebulę przesmażamy, dodajemy pieczarki, wszystko razem smażymy do całkowitego odparowania. Wrzucamy mięso pokrojone w bardzo drobną kostkę, kiedy mięso się przyrumieni, podlewamy delikatnie bulionem lub wodą i dusimy do miękkości. Miękkie mięso studzimy i widelcem rozdrabniamy na małe kawałeczki. Na koniec dodajemy tymianek.

Składniki:

1 kg ziemniaków

ok. 300 g mąki ziemniaczanej

4 żółtka

sól

4 papryki kolorowej

100 g boczku wędzonego

szczypiorek

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Łączymy z mąką i żółtkami, solą. Wyrabiamy jednolite ciasto, dzielimy na porcje i zwijamy knedle. Gotujemy w wodzie i podajemy z przesmażoną papryką i wędzonką, posypujemy szczypiorkiem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości