Przepisy kulinarne

Jesienne inspiracje: rydze zapiekane z mozzarellą

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował jesienne smakowitości: potrawkę z dyni, choriso i cieciorki, kurczaka pieczonego z cebulą, okrą i fenkułem, rydze zapiekane z mozzarellą oraz knedle ziemniaczane z mięsem. Smacznego!

 

 

 

Potrawka z dyni, choriso i cieciorki

Składniki:
1 kg dyni                
300 g cieciorki           
100 ml białego wina           
1 łyżka miodu                
6 pomidorów polskich       
300 g kiełbasy choriso
olej do smażenia
3 cebule               
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
oregano
rozmaryn świeży
chili
pieczywo rustykalne

Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy oregano i rozmaryn. Następnie dodajemy choriso pokrojone w plastry. Marchewkę startą na tarce dodajemy do cebuli, czosnek. Po kilku minutach dodajemy dynię pokrojoną w grubą kostkę. Podlewamy winem i odparowujemy krótko, następnie dodajemy pomidory pokrojone w grubą kostkę, najlepiej bez skóry. Miód, ostre chili, sól. Wszystko wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170 st. C.

Kurczak pieczony z cebulą, okrą i fenkułem

Składniki:
200 g okry                   
2 fenkuły                   
10 pałek kurczaka
sól
cukier do smaku
200 g masła   
2 sery mozzarella               
100 g sera dojrzewającego tartego typu parmezan
2 łyżki bułki tartej               
natka pietruszki
koperek

Przygotowanie:
Fenkuł kroimy na 6 części, gotujemy w mleku z dodatkiem kurkumy, soli oraz cukru. Kurczaka obsmażamy krótko na patelni z dodatkiem soli oraz pieprzu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy fenkuła, podsmażonego kurczaka, podsmażoną okrę, przekładamy mozzarellą. Wszystko posypujemy serem dojrzewającym wymieszanym z bułką tartą. Na wierzch kładziemy porcję masła. Zapiekamy ok. 30 min. aż wierzch nam się zarumieni.

Rydze zapiekane z mozzarellą

Składniki:
300 g rydzów   
100 g masła
1 ząbek czosnku
rozmaryn świeży
szałwia świeża
2 sery mozzarella           
sól
pieprz
bagietka

Przygotowanie:
Kromki bagietki smarujemy masłem i obsmażamy na złoty kolor na patelni lub w piekarniku. Gorące przecieramy ząbkiem czosnku. Na pozostałym maśle smażymy rydze, dodajemy listki szałwii i rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem. Na grzyby wykładamy mozzarellę i zapiekamy w piekarniku. Podajemy z grzankami.

Knedle ziemniaczane z mięsem

Składniki:
500 g łopatki wieprzowej
2 cebule
6 pieczarek
tymianek świeży
pieprz
sól
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Cebulę przesmażamy, dodajemy pieczarki, wszystko razem smażymy do całkowitego odparowania. Wrzucamy mięso pokrojone w bardzo drobną kostkę, kiedy mięso się przyrumieni, podlewamy delikatnie bulionem lub wodą i dusimy do miękkości. Miękkie mięso studzimy i widelcem rozdrabniamy na małe kawałeczki. Na koniec dodajemy tymianek.

Składniki:
1 kg ziemniaków
ok. 300 g mąki ziemniaczanej
4 żółtka                   
sól
4 papryki kolorowej
100 g boczku wędzonego
szczypiorek

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Łączymy z mąką i żółtkami, solą. Wyrabiamy jednolite ciasto, dzielimy na porcje i zwijamy knedle. Gotujemy w wodzie i podajemy z przesmażoną papryką i wędzonką, posypujemy szczypiorkiem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
83
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0