Materiał promocyjny

Jesienne desery

Joseph Józek Seeletso przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN smaczne jesienne desery.

Ciasto owocowe z sosem imbirowym na ciepło

175 g masła

175 g cukru

3 jajka

250 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki mleka

50 g mandarynek z zalewy

100 g suszonych fig namoczonych w brandy

Przygotowanie:

Utrzyj masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodawaj pojedynczo jajka. Wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia i owoce. Przelej miksturę do natłuszczonej foremki oprószonej mąką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 30-40 minut. Wyjmij z pieca i ostudź. Podawaj z sosem.

Sos:

30 g cukru

150 g startego świeżego imbiru

280 ml mleka

5 żółtek

Przygotowanie:

Ubij żółtka z połową cukru. Zagotuj resztę cukru z mlekiem i imbirem. Zdejmij z ognia i powoli wlewaj do żółtek. Ustaw miskę z żółtkami nad garnkiem z wrzącą wodą. Gotuj masę na parze, aż zgęstnieje. Przelej przez sitko i podawaj z ciastem.

Duszone owoce z kruchym ciastem i jogurtem

Składniki;

Kruche ciasto:

90 g masła

65 g cukru

3 żółtka

100 g zmielonych migdałów

3 łyżki mleka

2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę, migdały, cukier i sól w dużej misce. Dodaj masło i ugniataj je z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodaj mleko i sok z cytryny, zagnieć ciasto. Zawiń w folię i wstaw do piekarnika na 30 minut. Rozwałkuj ciasto na stolnicy, wytnij koła używając szklanki. Piecz 20-30 minut w 180 stopniach.

Owoce:

100 g obranych i pozbawionych ogryzka jabłek

1 laska wanilii

100 g brzoskwini

50 g brązowego cukru

50 g masła

50 ml soku z guawy

Przygotowanie:

Wrzuć wszystkie składniki do garnuszka, zagotuj. Gotuj na małym ogniu 10 minut. Podawaj na krążkach ciasta. Udekoruj bitą śmietaną.

Tarta z bananami, tymiankiem i rozmarynem

150 g cukru

25 g masła

10 bananów pokrojonych w plastry

2 łodyżki tymianku

2 łodyżki rozmarynu

375 g rozwałkowanego ciasta francuskiego

1 łyżeczka mielonego kardamonu

Przygotowanie:

Do garnka wrzuć 150 g cukru z odrobiną wody. Dodaj zioła i gotuj na małym ogniu aż powstanie złocisty karmel. Przelej do foremki do pieczenia. Ułóż na karmelu banany, posyp kardamonem. Rozwałkuj ciasto, ułóż na bananach. Wstaw tratę do pieca rozgrzanego do 180 stopni i piecz 15-20 minut aż będzie złociste. Po upieczeniu pozostaw na 5 minut. Następnie odwróć na paterę do góry nogami. Podawaj z lodami.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości