Przepisy kulinarne

Jesienna sałata z wędzoną kaczką, dynią i orzechami

Sałatka z dynią i burakiem, sałatka z kurczakiem i gruszką, marchew z selerem, sałata z koprem włoskim, sercami karczochów, skorzonerą i vinaigrette z sokiem pomarańczowym i jesienna sałata z wędzoną kaczką, dynią i orzechami - te pyszności przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN: Ania Starmach, Michel Moran i szefowa cateringu LOT Anna Czabowska.

Sałatka z dynią i burakiem

Składniki:
400 g dyni
3 buraki
200 g szpinaku baby
garść pestek dyni
100 g sera feta
grzanki czosnkowe
2 ząbki czosnku
Dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
świeża mięta
1 łyżka soku z pomarańczy

Przygotowanie:
Dynię i buraki obieramy, kroimy w grubą kostkę, polewamy oliwą, dodajemy tymianek i ząbki czosnku (w całości), pieczemy ok. 30-40 min. w 170 st. C. Po upieczeniu studzimy. W misce mieszamy upieczone warzywa ze szpinakiem, pokruszoną fetą, granatem, pestkami dyni i grzankami. Podajemy z dresingiem.

Sałatka z kurczakiem i gruszką

Składniki:
4 gruszki
300 g piersi z kurczaka
garść orzechów włoskich
80 g parmezanu
200 g roszponki
1 owoc granatu
Dressing:
2 łyżki miodu
świeży tymianek
1 łyżka octu balsamicznego
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w  kostkę, przysmażamy na oliwie, po chwili dodajemy odrobinę miodu, aby mięso się lekko skarmelizowało. Gruszki również kroimy i lekko karmelizujemy. Orzechy podprażamy na patelni. Parmezan kroimy w kostkę, mieszamy z dresingiem. Kurczaka mieszamy z gruszkami, granatem, serem, orzechami i roszponką.

Marchew z selerem

Składniki:
10 małych marchewek
2 średnie selery
200 ml bulionu warzywnego
świeży tymianek
2 łyżki miodu
2 orzechy włoskie
70 g gorgonzoli
2 łyżki oliwy z oliwek
5 plastrów szynki długo dojrzewającej

Przygotowanie:
Obieramy marchewki i selera, kroimy w cieniutkie plasterki, przekładamy do żaroodpornej formy, zalewamy bulionem, dodajemy oliwę z oliwek, tymianek i czosnek. Pieczemy ok. 45 min. Po tym czasie warzywa posypujemy: serem, orzechami i pokrojoną szynką. Zapiekamy przez kolejne 15 min.

Sałata z koprem włoskim, sercami karczochów, skorzonerą i vinaigrette z sokiem pomarańczowym

Składniki:
sałata
koper włoski
2 serca karczochów
1 skorzonera
pomarańcza
cytryna
4 pomidorki cherry
oliwa z oliwek,
sól
biały pieprz

Jesienna sałata z wędzoną kaczką, dynią i orzechami

Składniki:
sałata
1/2 wędzonej piersi kaczki
200 g dyni
50 g orzechów włoskich
50 g orzechów pinii
30 g pestek dyni
10 szt. winogron
olej z pestek winogron
ocet winny czerwony
sól
pieprz

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
47
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0