Materiał promocyjny

Jesienna kuchnia Józka

Co tym razem przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN kucharz Joseph Seelesto?

Gulasz z indyka z suszonymi owocami

Składniki:

4 uda z indyka

1 pokrojona w kostkę czerwona cebula

1 posiekana czerwona papryczka chili

200 g odsączonej ciecierzycy

1 pokrojona w kostkę marchewka

150 g pokrojona w kostkę dynia

500 ml wywaru z kurczaka

100 g rodzynek

100 g moreli suszonych

1 laska cynamonu

4 goździki

Przygotowanie:

W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmaż na brązowo indyka. Smaż 4 minuty. Dodaj wszystkie składniki do garnka. Zalej wywarem, zagotuj. Przykryj, gotuj na małym ogniu przez godzinę. Dopraw solą i pieprzem.

Golonki cielęce z melisą

Składniki:

4 golonki cielęce

mąka

olej

1 posiekany por

2 zmiażdżone laski trawy cytrynowej

2 ząbki czosnku (wędzone)

4 łyżki koncentratu pomidorowego

1 liść laurowy

100 ml wytrawnego białego wina

100

g pomidorów pellati

2 limonki pokrojone w plasterki

1 litr wywaru z kurczaka (lub mniej)

4 łyżki miodu

Przygotowania:

Oprósz golonki mąką. Usmaż w oleju na brązowo. Przełóż do foremki do zapiekania. Dodaj resztę składników, zalej wywarem, przykryj folią lub pokrywką. Ułóż foremkę na kuchence i doprowadź jej zawartość do wrzenia. Przełóż do piekarnika i piecz 3-4 godziny. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem wyjmij mięso z foremki. Przecedź sos przez sitko, podawaj z mięsem i ziemniaczanym puree.

Gremolata z melisy

Składnik:

50 g otartej skórki z limonki

1 szklanka melisy

30 ml oliwy

sól i pieprz

1 posiekany ząbek czosnku

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki w misce, posyp nimi golonkę.

Karkówka z jabłkami glazurowanymi w syropie klonowym

Składnik:

400 g karkówki pokrojonej w kostkę

olej słonecznikowy

2 korzenie pietruszki, obrane i pokrojone w kostkę

120 g korzenia selera, obranego i pokrojonego w kostkę

50 g posiekanego pora

50 g chrzanu

100g ziemniaków, obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę

100 ml cydru

500 ml wywaru warzywnego

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej słonecznikowy. Podsmaż na nim karkówkę. Po 4 minutach dodaj warzywa, cydr i wywar. Zagotuj a potem gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Dopraw solą i pieprzem i podawaj z chrzanem.

Sos:

100 ml syropu klonowego

50 g rozpuszczonego masła

100 g zielone jabłka (z wyciętym ogryzkiem, pokrojone w plastry)

Przygotowanie:

W rondelku rozgrzej syrop i masło. Dodaj jabłka i gotuj aż objętość zredukuje się o połowę. Posyp grzaneczkami.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości