Przepisy kulinarne

Jesienna kuchnia dyniowa

W kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Andrzej Polan przygotował potrawy z dyni. Na naszym stole pojawiły się takie pyszności jak: smażona dynia marynowana, curry z dyni, ciasto drożdżowe z dynią, śliwkami i kapustą. Macie ochotę?

 

 

 

Smażona dynia marynowana

Składniki:
1 kg dyni lunga di Napoli
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
1 szkl. octu spirytusowego
1 szkl. wody
1 czerwona papryka
sól, pieprz,
świeża mięta

Przygotowanie:
Dynie pokroić w plastry około 0,5cm, posypać solą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, a najlepiej na słońce. Dynię następnie usmażyć na oleju z czosnkiem na złoty kolor. Tak przygotowaną przełożyć do naczynia, obłożyć świeżą miętą. Na oleju przesmażyć paprykę i wyłożyć na dynię z niedużą ilością oleju ze smażenia. Ocet zagotować z wodą, szczyptą cukru i zalać dynię. Odstawić aby przeszła smakiem.

Curry z dyni, białej fasoli, szałwii i cielęciny

Składniki:
1 kg dyni lunga di Napoli
2 czerwone cebule
2 cm korzenia świeżego imbiru
2 puszki białej fasoli
250 ml gęstego jogurtu
świeża szałwia
250 g pomidorków cherry
goździki
sól, pieprz
cynamon
kminek
papryka ostra
natka pietruszki
1 kg mięsa cielęcego mielonego
2 op. mini mozzarella w zalewie
2 szalotki
masło klarowane

Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w cząstki i przesmażyć na maśle na lekko złoty kolor. Następnie dodać świeży imbir oraz zmiksowane na puder przyprawy. Chwilę smażyć i dodać dynię pokrojoną w kostkę. Kiedy dynia delikatnie się obsmaży dodać fasolę z puszki bez zalewy. Podlać wodą i dusić do miękkości. Kiedy dynia będzie miękka dodać pomidorki cherry. Mięso cielęce połączyć z przesmażoną szalotką, doprawić solą, pieprzem i posiekaną szałwią. Dokładnie wyrobić i podzielić na mniejsze porcje, każdą obtoczyć małą porcją mozzarelli, takie pulpety obsmażyć na złoty kolor na oleju. Tak przygotowane wrzucić do curry z dyni. Podawać z jogurtem i natką pietruszki.

Jesienne drożdżowe z kapustą, dynią i śliwkami

Składniki:
1 kg mąki
150 ml mleka
300 ml wody
100 g drożdży
2 łyżki cukru
200 ml oleju
1 łyżka soli
czarnuszka
Z w/w składników przygotować ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia.

1/4 główki kapusty
500 g dyni
150 g suszonych śliwek
1 czerwona cebula
masło klarowane
koperek
2 jajka

Przygotowanie:
Kapustę posiekać drobno, dynię podobnie. Cebulę przesmażyć na maśle, dodać kapustę, usmażyć w małych porcjach i zdjąć z patelni. Następnie usmażyć dynię. Razem połączyć, dodać śliwki, koperek, sól i pieprz. Farsz wyłożyć na ciasto, brzegi posmarować jajkiem i posypać czarnuszką. Upiec w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni około 30 minut.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
48
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0