Jesienna kuchnia: bakłażan, cukinia i dynia

W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła Ania Starmach, która na swój warsztat wzięła typowo jesienne warzywa. Ania zaproponowała nam bakłażana z parmezanem, cukinię z kaszą i orzechami oraz spaghetti z sosem dyniowym.

Bakłażan z parmezanem

Składniki:

4 bakłażany

250 g mozarelli

80 g parmezanu

oliwa z oliwek

Sos pomidorowy:

700 ml passaty pomidorowej

1 cebula

3 ząbki czosnku

liść laurowy

kilka gałązek oregano i tymianku

świeża bazylia

sól, pieprz

Przygotowanie:

Bakłażany pokrój w plastry, posyp solą i odstaw na 30 min., po tym czasie opłucz i odsącz na ręczniku papierowym. Plastry ułóż na blasze do pieczenia, skrop obficie oliwą i włóż na kilka minut do piekarnika z włączoną funkcją grill. Kawałki bakłażana powinny ładnie się zarumienić. Czosnek i cebulę posiekaj, przysmaż na oliwie, dodaj passatę i zioła, gotuj na małym ogniu. Mozarellę pokrój na plastry, parmezan zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie bakłażany, mozarellę, sos, parmezan. Piecz ok. 30 min. w 190 st. C.

Cukinia z kaszą i orzechami

Składniki:

4 cukinie

200 g kaszy gryczanej

garść orzechów włoskich

garść orzechów pekan

garść orzeszków piniowych

garść suszonej żurawiny

pestki granatu

koperek

1 czerwona cebula

natka pietruszki

100 g ricotty

Przygotowanie:

Cukinie przekrój i wydrąż za pomocą małej łyżeczki. Kaszę ugotuj na sypko, wymieszaj z podprażonymi i posiekanymi orzechami, cebulą, pietruszką, granatem. Kaszą wypełnij cukinię, dodaj pokruszoną ricottę. Zapiekaj ok. 25 min. w 180 st. C.

Spaghetti w sosie dyniowym

Składniki:

200 g spaghetti

500 g dyni hokkaido

4 pomidory lima

2 ząbki czosnku

70 g wędzonego boczku

50 g parmezanu

świeża bazylia

Przygotowanie:

Dynię i pomidory pokrój w grubą kostkę, przełóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą, dodaj czosnek, tymianek i włóż na 40 min. do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Po tym czasie całość przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj na gładką masę. Makaron ugotuj al dente, boczek pokrój w kostkę i przysmaż na patelni. Makaron podawaj z sosem dyniowym, boczkiem, parmezanem i bazylią.

Placuszki z kabaczkiem

Składniki:

2 kabaczki

+/- 100g mąki

2 jajka

100 ml jogurtu naturalnego

natka koperku

sól, pieprz

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Kabaczka przekrój, pozbądź się pestek, zetrzyj na tarce, wymieszaj z rozbełtanymi jajkami, stopniowo dodawaj mąkę. Łyżką nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Smaż ok. minuty z każdej strony. Podawaj z jogurtem i koperkiem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości