Przepisy kulinarne

Jesienna kuchnia: bakłażan, cukinia i dynia

W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła Ania Starmach, która na swój warsztat wzięła typowo jesienne warzywa. Ania zaproponowała nam bakłażana z parmezanem, cukinię z kaszą i orzechami oraz spaghetti z sosem dyniowym.

Bakłażan z parmezanem

Składniki:
4 bakłażany
250 g mozarelli
80 g parmezanu
oliwa z oliwek
Sos pomidorowy:
700 ml passaty pomidorowej
1 cebula
3 ząbki czosnku
liść laurowy
kilka gałązek oregano i tymianku
świeża bazylia
sól, pieprz

Przygotowanie:
Bakłażany pokrój w plastry, posyp solą i odstaw na 30 min., po tym czasie opłucz i odsącz na ręczniku papierowym. Plastry ułóż na blasze do pieczenia, skrop obficie oliwą i włóż na kilka minut do piekarnika z włączoną funkcją grill. Kawałki bakłażana powinny ładnie się zarumienić. Czosnek i cebulę posiekaj, przysmaż na oliwie, dodaj passatę i zioła, gotuj na małym ogniu. Mozarellę pokrój na plastry, parmezan zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie bakłażany, mozarellę, sos, parmezan. Piecz ok. 30 min. w 190 st. C.

Cukinia z kaszą i orzechami

Składniki:
4 cukinie
200 g kaszy gryczanej
garść orzechów włoskich
garść orzechów pekan
garść orzeszków piniowych
garść suszonej żurawiny
pestki granatu
koperek
1 czerwona cebula
natka pietruszki
100 g ricotty

Przygotowanie:
Cukinie przekrój i wydrąż za pomocą małej łyżeczki. Kaszę ugotuj na sypko, wymieszaj z podprażonymi i posiekanymi orzechami, cebulą, pietruszką, granatem. Kaszą wypełnij cukinię, dodaj pokruszoną ricottę. Zapiekaj ok. 25 min. w 180 st. C.

Spaghetti w sosie dyniowym

Składniki:
200 g spaghetti
500 g dyni hokkaido
4 pomidory lima
2 ząbki czosnku
70 g wędzonego boczku
50 g parmezanu
świeża bazylia

Przygotowanie:
Dynię i pomidory pokrój w grubą kostkę, przełóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą, dodaj czosnek, tymianek i włóż na 40 min. do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Po tym czasie całość przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj na gładką masę. Makaron ugotuj al dente, boczek pokrój w kostkę i przysmaż na patelni. Makaron podawaj z sosem dyniowym, boczkiem, parmezanem i bazylią.

Placuszki z kabaczkiem

Składniki:
2 kabaczki
+/- 100g mąki
2 jajka
100 ml jogurtu naturalnego
natka koperku
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Kabaczka przekrój, pozbądź się pestek, zetrzyj na tarce, wymieszaj z rozbełtanymi jajkami, stopniowo dodawaj mąkę. Łyżką nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Smaż ok. minuty z każdej strony. Podawaj z jogurtem i koperkiem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
82
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0