Materiał promocyjny

Jemy zdrowo i kolorowo!

21 marca rozpocznie się długo wyczekiwana kalendarzowa wiosna. Rodzina Szaciłło zainspirowana przedwiośniem przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dania, które pobudzą Was do życia. Monika i Maciej sprawili, że w naszej kuchni było kolorowo i radośnie.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Sałatka z bobu, rukoli i ziemniaków z sosem romesco

Składniki:

½ kg ziemniaków średniej wielkości

300 g bobu (może być mrożony)

150 g rukoli

½ szklanki czarnych greckich oliwek

oliwa z oliwek

sól kamienna do smaku

sos romesco:

2 duże czerwone papryki

50 g lekko czerstwego, pokrojonego w kostkę chleba

100 g migdałów bez skórki

3 ząbki czosnku

½ puszki pomidorów

1 łyżka słodkiej papryki

½ łyżeczki ostrej papryki

1 łyżka białego octu winnego

3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Paprykę wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( temp. 200 stopni) i pieczemy, aż się lekko przypali z każdej strony (ok.20 minut). Następnie wyjmujemy, wkładamy do garnka, przykrywamy pokrywką, a gdy ostygnie obieramy ją ze skóry i pozbywamy gniazd nasiennych. Na oliwie z oliwek podsmażamy chleb i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Do blendera wrzucamy paprykę, podsmażony chleb z czosnkiem i pozostałe składniki sosu i miksujemy wszystko na jednolitą pastę. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie 10 minut. Następnie odsączamy, kroimy na grube plastry i obtaczamy w oliwie z solą kamienną. Przekładamy na blachę do pieczenia i w temperaturze 200 stopni pieczemy ok. 20 minut. Bób gotujemy w małej ilości osolonej wody ok. 10 minut. Po ugotowaniu obieramy ze skórki. Plastry upieczonych ziemniaków, obrany bób, rukolę oraz oliwki mieszamy delikatnie i podajemy z sosem romesco.

Sałatka z buraka i pomarańczy

Składniki:

2 średniej wielkości buraki

2 średniej wielkości ziemniaki

1 średnia marchewka

1 pęczek natki pietruszki

1 doniczka mięty

sos:

sok i starta skórka z jednej pomarańczy

4 łyżki oliwy z oliwek

kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka starty na drobnej tarce

½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego

¼ łyżeczki cynamonu

1łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie, można czasami kupić w dobrze zaopatrzonych supermarketach)

sok z połowy cytryny

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Buraki i ziemniaki gotujemy w łupinach, obieramy i kroimy w grubą kostkę. Marchew ścieramy na tarce z dużymi otworami, lub kroimy ją w cienkie słupki (julienne). Natkę pietruszki i miętę szatkujemy. Wszystkie składniki mieszamy i polewamy sosem. Sos: sok i startą skórkę z pomarańczy łączymy z resztą składników.

Tarta z groszkiem i miętą

Składniki:

1 opakowanie tofu (ok. 180 g)

70 g gorgonzoli dolce

1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 %

garść liści mięty

2 ząbki czosnku

¼ łyżeczki świeżo mielonego, zielonego pieprzu

sól kamienna do smaku

½ szklanki zielonego (np. mrożonego) groszku

ciasto francuskie

listki świeżej mięty do przybrania

Przygotowanie:

Tofu mielimy razem ze śmietanką, solą, poszatkowanymi liśćmi mięty i wyciśniętymi ząbkami czosnku, zmielonym pieprzem w blenderze na jednolitą masę. Z ciasta francuskiego wycinamy koło o średnicy trochę większej niż średnica formy do tarty. Formę smarujemy masłem i wykładamy ją ciastem. Wylewamy do niej masę z tofu i śmietanki. Gorgonzolę rozrywamy na jak najmniejsze kawałki i wrzucamy równomiernie do masy. To samo robimy z groszkiem. Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 25-30 minut, aż ciasto i farsz się lekko przyrumienią.

Tortille z soczewicy z ostrym guacamole

Składniki:

1 szklanka białej mąki

1 szklanka czerwonej soczewicy

1/3 łyżeczki soli

olej ryżowy do smażenia

guacamole:

2 dojrzałe awokado

6 cebulek dymek

1-2 czerwone papryczki chili drobno poszatkowane

doniczka kolendry

sok z jednej cytryny lub limonki

4 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Czerwoną soczewicę mielimy w młynku do kawy na jednolity proszek. Mieszamy z białą mąką i solą. Dodajemy taką ilość wody aby uzyskać gęste ciasto z którego formujemy wałek o średnicy około 4 cm. Następnie kroimy go na plastry o grubości ½ cm, które rozwałkowujemy na cienkie placki (podsypujemy mąką). Każdy placek kroimy na osiem części i smażymy w rozgrzanym głębokim tłuszczu. Podajemy z guacamole: Awokado kroimy w kostkę, dymkę, chili i kolendrę szatkujemy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz do smaku.

Gazpacho z cieciorką i sosem pietruszkowym

Składniki:

puszka pomidorów

2 małe szalotki

ząbek czosnku

¼ czerwonej papryki

¼ zielonej papryki

3 płaskie łyżki oliwy z oliwek

1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego

sól kamienna i pieprz do smaku

szklanka ugotowanej ciecierzycy

2 kromki chleba

3 łyżki oliwy do podsmażenia chleba

sos:

pęczek pietruszki

1/5 szklanki delikatnej oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

sok z 1/2 cytryny

starta skórka z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Poszatkowaną pietruszkę, czosnek, sok z cytryny, skórkę z cytryny i oliwę miksujemy na jednolity sos. Szalotki drobno kroimy i miksujemy razem z oliwą z oliwek, wyciśniętym ząbkiem czosnku i pomidorami. Kmin rzymski prażymy na suchej patelni aż zacznie intensywnie pachnieć i wsypujemy do zmiksowanych pomidorów. Solimy i pieprzymy do smaku. Dorzucamy ugotowaną ciecierzycę i całość polewamy sosem pietruszkowym. Wierzch posypujemy grzankami (kromki chleba kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie) i drobno pokrojoną czerwoną i zielona papryką.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości