Przepisy kulinarne

Jej mistrzem smaku jest mama!

Agnieszka Cygan zgłosiła swoją mamę Joannę jako swojego Mistrza Smaku w kategorii "Kocham". W naszej kuchni, wspólnie z Michelem Moranem, przygotowały swoje popisowe dania! Poznajcie ich przepisy i ... zgłaszajcie swoich Mistrzów Smaku!

Kto jest Twoim "Mistrzem Smaku"? Szczegóły akcji na stronie www.mistrzsmaku.tvn.pl

 

Stek z polędwicy wołowej w sosie grzybowym.

Składniki:
stek z polędwicy wołowej
cebula
2 ząbki czosnku
olej
pieprz sól
50 ml białego wina
5 podgrzybków lub borowików

Przygotowanie:
Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju. 2 ząbki czosnku posiekane podsmażamy razem na patelni wrzucamy kapelusze podgrzybków lub borowików smażymy na wolnym ogniu około 15 minut razem z resztą składników. Dodajemy odrobinę białego wina ( 50 ml). Wino musi odparować. Na końcu dodajemy dwie łyżki masła lub pół szklanki śmietany. Wszystkie składniki dusimy około 5 minut. Odstawiamy. Na drugiej patelni wrzucamy stek z polędwicy wołowej. Smażymy około 2 minuty z każdej ze stron.

Krewetki specjalność Agnieszki:

Składniki:
15 krewetek
3 ząbki czosnku
Białe wino (100ml)
Natka pietruszki
Kostka masła
Pieprz, sól, chilli

Przygotowanie:
Przysmażamy czosnek razem z krewetkami, dodajemy wino i czekamy aż odparuje, na końcu dodajemy masło i zagęszczamy sos. Na samym końcu przyprawiamy. Podajemy z bagietka z masłem


Przepis Michela:
Prawdziwa sałatka nicejska

Składniki:
2 pomidory
300g fasolki szparagowej zielonej
2 jaja na twardo
puszka tuńczyka w oleju
puszka anchovies
2 ugotowane ziemniaki
sałata dębowa
oliwki zielone i czarne

Vinegret:
Jajko
Musztarda
Olej
Ocet winny
Sól i pieprz
Zioła prowansalskie

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
54
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0