Jedzenie owadów może korzystnie wpływać na zdrowie. "W pewnych regionach jest to norma od wielu lat"

Muffiny z dodatkiem larw mącznika, świerszcze kubańskie w czekoladzie, owady w karmelu i przyprawach. Brzmi egzotycznie, ale można to jeść. Dr Ewelina Zielińska owadów nigdy się nie bała, nie podejrzewała jednak, że karierę naukową poświęci właśnie im. Dowiodła, że są źródłem wielu cennych składników, które mogą pomagać w walce z chorobami cywilizacyjnymi, jak cukrzyca czy nadciśnienie. Jakie inne korzyści przynosi spożywanie owadów?

Owady jadalne

Dr inż. Ewelina Zielińska z Katedry Analizy i Oceny Jakości Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie w swoich badaniach oraz do spożycia wykorzystuje owady, które są popularne w hodowli w całej Europie, jest do nich łatwy dostęp, a także powstaje dużo badań na ich temat. Należą do nich m.in. larwy drewnojada, mącznika młynarka, różne gatunki świerszczy, np. domowy, bananowy, kubański czy szarańcza wędrowna .

Do studia nasza rozmówczyni przyniosła przygotowanie przez siebie muffiny czekoladowe z dodatkiem mączki ze świerszcza oraz larw mącznika młynarka oraz świerszcze kubańskie w czekoladzie.

Przygotowałam te owady w formie przyjaznej dla nas, bo słodycz, przekąska kojarzy nam się dobrze. Robię to w tym celu, żeby zapoznać konsumentów z tymi owadami, oswoić ich nieco. Jednak polecam owady spożywać w innej formie, poprzez zmielenie ich do postaci mąki i dodawanie do tradycyjnych potraw

- mówi dr Zielińska.

Dodaje także, że owady warto jeść w całości, z dodatkiem przypraw, pieczone, smażone, gotowane.

Na świecie się to dzieje, w pewnych regionach jest to norma od wielu lat

- podkreśla gość Dzień Dobry TVN.

Jedzenie owadów korzystne dla zdrowia

Istnieje bardzo długa lista jadalnych gatunków owadów przygotowana przez Uniwersytet Wageningen - centrum badań nad owadami w Europie. Są one bezpieczne pod kątem mikrobiologicznym, czyli nie stanowią wektora patogenów ludzkich, nie przenoszą chorób.

Nie ma żadnych wytycznych, co do ilości spożytych owadów. Są one bogatym źródłem białka, więc mogłyby stanowić zamiennik innych białkowych produktów w naszej diecie. Zawierają go więcej niż popularne mięso, zatem mniejsza ich ilość zaspokoi nasze zapotrzebowanie na ten czy inne składniki.

Owady są też zasobne w nienasycone kwasy tłuszczowe (skład niektórych gatunków porównywalny do tego u ryb morskich) i składniki mineralne - szarańcza zawiera więcej żelaza niż wołowina.

Oprócz tego owady mają właściwości prozdrowotne . Są źródłem bioaktywnych peptydów, które posiadają właściwości przeciwutleniające ( hamują aktywność wolnych rodników odpowiedzialnych za procesy starzenia czy rozwój niektórych chorób cywilizacyjnych).

Niesamowite zdjęcia w skali makro. Oto zupełnie nowe oblicze owadów. Obejrzyj wideo:

Cover Media/x-news

Zobacz też:

Dlaczego niektórych ludzi komary gryzą częściej niż innych? Niektóre powody mogą zaskoczyć

Jak pomóc pszczołom? Zasadź dla nich rośliny

Muszki owocówki w domu. Jak pozbyć się tych małych owadów?

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości