Przepisy kulinarne

Jedząc te potrawy schudniesz! Zobacz przepisy

W kuchni Dzień dobry TVN Daria Ładocha przygotowała potrawy z ujemnym bilansem kalorycznym. Okazuje się, że aby schudnąć należy jeść monotematycznie. Co powiecie na stek z tuńczyka z pieca z salsą z awokado i pomidorami podany na sałacie z gruszkami lub sałatkę warzywna z brokułami, fasolką szparagową i pieczonymi pomidorami?

Przykładowy jadłospis z ujemnym bilansem kalorycznym

Śniadanie:
Twarożek z ogórkiem małosolnym, pomidorkami koktajlowymi, szczypiorkiem i rzodkiewkami

Składniki:
2 opakowania serka białego (miękki)
8 rzodkiewek
10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sól, pieprz
2 ogórki małosolne

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie pokrój i wymieszaj z serem. Dopraw solą i pieprzem.

II Śniadanie:
Koktajl z truskawkami, jagodami i ananasem

Składniki:
1 szklanka truskawek
1 szklanka borówek
4 plastry ananasa
2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Składniki zmiksuj na gładką masę i podawaj świeże

Przekąska:
Sałatka warzywna z brokułami, fasolką szparagową i pieczonymi pomidorami

Składniki:
1/2 brokuła blanszowanego w gorącej i osolonej wodzie
1 szklanka ugotowanej fasolki szparagowej
Garść rukoli
Garść liści szpinaku
1 ogórek zielony
250 g pomidorków koktajlowych
Łyżka oliwy z oliwek
Łyżka octu balsamicznego
Gałązka świeżego rozmarynu
Sól, pieprz

Sos:
3 łyżki kefiru
Sok z limonki
Świeżo mielony pieprz
1/2 łyżeczki oregano

Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Małą formę wyłóż papierem do pieczenia. Dodaj pomidorki. Skrop oliwą i octem, dodaj rozmaryn i przyprawy. Piecz w piekarniku około 15 – 20 minut. W tym czasie do miski przerzuć wszystkie warzywa, dodaj pomidorki i dopraw do smaku. Podawaj z sosem z kefiru. By przygotować sos wymieszaj jego wszystkie składniki.

Sałatka selerowa

Składniki:
4 jajka na twardo
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
2 łyżki pokrojonego w plastry selera naciowego
6 suszonych pomidorów w oleju
Sól, pieprz
Szczypta papryki wędzonej
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżka posiekanej kolendry
2 łyżki jogurtu naturalnego
Sok z limonki
Garść rukoli

Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj jajka pokrojone na mniejsze kawałki oraz seler naciowy i pomidory suszone pokrojone w cienkie paseczki. Dodaj przyprawy, zioła oraz jogurt naturalny. Na koniec posyp świeżą kolendrą.

Kolacja:
Stek z tuńczyka z pieca z salsą z awokado i pomidorami podany na sałacie z gruszkami

Składniki:
2 steki z tuńczyka
2 miękkie awokado
2 duże pomidory malinowe
2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
garść szpinaku
garść rukoli
1 gruszka

Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 190 stopni. Blachę wyłóz papierem, ułóz steki i piecz w zależności od ich grubości około 15 minut. Awokado pokrój w kostkę, pomidora również – ale usuń pestki. Dodaj przyprawy i zioła i dokładnie wymieszaj. Podawaj tuńczyka na sałacie z pokrojoną gruszką w towarzystwie salsy.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
59
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0