Materiał promocyjny

Jedz zdrowo!

Przetworzone produkty zalewają rynek spożywczy. Zupy w proszku, jogurty o smaku owoców lub wysokosłodzone napoje gazowane... Nie musimy jednak być skazani na takie produkty. Łatwo i szybko możemy przygotowywać ich zdrowe odpowiedniki we własnej kuchni. jak to zrobić? Pokazali nam to w kuchni DDTVN: Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak.

Lemoniada imbirowa

Składniki:

5 cm korzenia imbiru utartego na tarce

6 łyżek miodu lipowego lub brązowego cukru

sok z 4 cytryn ew. mięta

1 lir leczniczej wody gazowanej

Przygotowanie:

Wyciskamy sok z cytryny do dzbanka i mieszamy z miodem. Dodajemy utarty imbir, ewentualnie zioła i wodę gazowaną. Chłodzimy i lemoniada gotowa.

Burgery ekspresowe

Składniki:

ok. 0.5 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka (najlepsza będzie mieszanka z piersi i podudzi od wolnowybiegowych ptaków)

2 ząbki czosnku

ew. 1 papryka

pół pęczka natki pietruszki

ew. 1 jajko

sok i skórka z połowy cytryny

ew. 1 papryka suszona lub suszone zioła

pieprz i sól do smaku

olej do smażenia kotletów

Przygotowanie:

Paprykę kroimy w drobną kostkę. Czosnek i zioła drobno siekamy. Mięso mieszamy z sokiem z cytryny, skórką, papryką, czosnkiem i natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajo. Masę wyrabiamy i formujemy kotlety. Możemy je smażyć, piec lub parować. Dobrze smakują z sosem pomidorowym. Możemy je podać w formie hamburgerów w razowej bułce z sałatką.

Jogurt stricte truskawkowy

Składniki:

garść mrożonych truskawek, ew. malin lub jagód

1 jogurt naturalny

kilka listków melisy

karmelizowane ziarna słonecznika i dyni

Przygotowanie:

Truskawki miksujemy z jogurtem. Możemy dosłodzić brązowym cukrem. Jogurt dekorujemy liskami mięty. Gotowe!

Chipsy z warzyw z dipem serowym

Składniki:

pietruszka i marchewka obrana obieraczką do warzyw w cienkie strugi

olej do głębokiego smażenia

burak, marchew, pomidor (w zależności od tego jakie chcemy zrobić chipsy)

50 g sera pleśniowego np. lazur

100 g jogurtu

Przygotowanie:

Strugi warzyw smażymy na złoto na głębokim oleju. Ser miksujemy z jogurtem na gładką masę. Podajemy z suszonymi owocami i orzechami jako przekąskę.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości