Przepisy kulinarne

Jedz zdrowo!

Przetworzone produkty zalewają rynek spożywczy. Zupy w proszku, jogurty o smaku owoców lub wysokosłodzone napoje gazowane... Nie musimy jednak być skazani na takie produkty. Łatwo i szybko możemy przygotowywać ich zdrowe odpowiedniki we własnej kuchni. jak to zrobić? Pokazali nam to w kuchni DDTVN: Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak.

Lemoniada imbirowa

Składniki:


5 cm korzenia imbiru utartego na tarce


6 łyżek miodu lipowego lub brązowego cukru


sok z 4 cytryn ew. mięta


1 lir leczniczej wody gazowanej



Przygotowanie:


Wyciskamy sok z cytryny do dzbanka i mieszamy z miodem. Dodajemy utarty imbir, ewentualnie zioła i wodę gazowaną. Chłodzimy i lemoniada gotowa.



Burgery ekspresowe

Składniki:


ok. 0.5 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka (najlepsza będzie mieszanka z piersi i podudzi od wolnowybiegowych ptaków)


2 ząbki czosnku


ew. 1 papryka


pół pęczka natki pietruszki


ew. 1 jajko


sok i skórka z połowy cytryny


ew. 1 papryka suszona lub suszone zioła


pieprz i sól do smaku


olej do smażenia kotletów



Przygotowanie:


Paprykę kroimy w drobną kostkę. Czosnek i zioła drobno siekamy. Mięso mieszamy z sokiem z cytryny, skórką, papryką, czosnkiem i natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajo. Masę wyrabiamy i formujemy kotlety. Możemy je smażyć, piec lub parować. Dobrze smakują z sosem pomidorowym. Możemy je podać w formie hamburgerów w razowej bułce z sałatką.



Jogurt stricte truskawkowy

Składniki:


garść mrożonych truskawek, ew. malin lub jagód


1 jogurt naturalny


kilka listków melisy


karmelizowane ziarna słonecznika i dyni



Przygotowanie:


Truskawki miksujemy z jogurtem. Możemy dosłodzić brązowym cukrem. Jogurt dekorujemy liskami mięty. Gotowe!



Chipsy z warzyw z dipem serowym

Składniki:


pietruszka i marchewka obrana obieraczką do warzyw w cienkie strugi


olej do głębokiego smażenia


burak, marchew, pomidor (w zależności od tego jakie chcemy zrobić chipsy)


50 g sera pleśniowego np. lazur


100 g jogurtu



Przygotowanie:


Strugi warzyw smażymy na złoto na głębokim oleju. Ser miksujemy z jogurtem na gładką masę. Podajemy z suszonymi owocami i orzechami jako przekąskę.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
77
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0