Przepisy kulinarne

Jedz pokrzywę. Do pierogów i zup

Zupa pokrzywowa, pierogi z pokrzywą, spaghetti z pokrzywą. Mikołaj Rey odwiedził ekologiczne gospodarstwo Pani Lucyny, gdzie spróbował tradycyjnych dań z pokrzywy. To niedocenione ziele, zawiera wartościowe makro i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód. Przeczyszcza drogi moczowe, uspokaja organizm. Kto powinien jeść pokrzywę?

Kremowa zupa ze szpinaku i pokrzywy
Składniki:
50 gram szpinaku
20 sztuk młodych pokrzyw
4 ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
600ml wody
1 łyżka masła
sól i pieprz

Spaghetti z sosem mięsno – pokrzywowym
Składniki:
250 gram makaronu spaghetti
600 gram cielęciny
50 sztuk pokrzyw
2 cebule
6 ząbków czosnku
olej lub oliwa do smażenia
250 ml śmietany 30%
ser żółty
sól morska
pieprz kolorowy
tymianek

Nowalijkowa pasta twarogowa z pokrzywą
Składniki:
Pieczywo razowe
10 dag twarogu półtłustego
10 sztuk pokrzyw
4 rzodkiewki
0,5 cebuli
ogórek
1 łyżka majonezu
sól i pieprz

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
45
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0