Materiał promocyjny

Jedz i chudnij

Dieta Dukana to jedna z najbardziej kontrowersyjnych diet. W ostatnim czasie zrobiła jednak zawrotną karierę. Aż 24 miliony ludzi stosuje tą dietę. Książki dr Dukana sprzedają się na całym świecie jak ciepłe bułeczki. W kuchni Dzień Dobry Wakacje Grzegorz Łapanowski zaprezentował kilka najbardziej interesujących przepisów.

Placuszki śniadaniowe z wędzonym łososiem

Składniki:

1 całe jajko od kury z wolnego chowu

1 łyżka otrąb pszennych

2 łyżki otrąb owsianych

1 łyżka chudego serka homogenizowanego

2 plasterki łososia wędzonego

pół cytryny

koperek

kolendra

natka pietruszki

Przygotowanie:

Jajo mieszamy z otrębami, siekanymi ziołami i łyżką serka. Następnie na rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywieralną smażymy małe placuszki na niewielkiej ilości oleju. Smażymy je z obu stron na złoto. Podajemy z wędzonym łososiem, ćwiartkami cytryny i kilkoma gałązkami koperku.

Bakłażany pieczone z pomidorami

Składniki:

2 bakłażany

3 średnie pomidory gruntowe

3 ząbki czosnku

cebula

świeży tymianek, bazylia

pieprz sól

tarty długodojrzewający ser

oliwa z oliwek z drugiego tłoczenia

Przygotowanie:

Bakłażany kroimy w plastry. Posypujemy solą i czekamy, aż „puszczą wodę”. Cebulę i czosnek siekamy. Smażymy na oliwie do lekkiego zezłocenia, a następnie dodajemy pomidory. Po około 5 minutach doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżymi ziołami. Bakłażana grillujemy na patelni grillowej. Formę do pieczenia smarujemy oliwą i układamy na przemian bakłażana i pomidory. Na końcu posypujemy serem długodorzewajacym i zapiekamy do lekkiego zezłocenia. Podajemy z sałatką z rukoli i sosem jogurtowym.

Papryki z pieca z jagnięciną

Składniki:

kilka papryk,

0,5 kg mielonej jagnięciny

200 g pieczarek

2 pomidory

cebula,

3 ząbki czosnku,

sól

mięta

natka pietruszki

skórka z 2 cytryn

Przygotowanie:

Drążymy papryki tak, aby można było je nafaszerować. Odkrawamy górną cześć i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Cebulę i czosnek siekamy. Na patelni smażymy najpierw cebulę do lekkiego zezłocenia. Następnie dodajemy czosnek i pokrojone pomidory. Potem dusimy 10 minut. Na osobnej patelni smażymy pieczarki pokrojone na 6 części tak, aby puściły soki. Pomidory, pieczarki i jagnięcinę łączymy i intensywnie doprawiamy solą, pieprzem, skórką z cytryny i świeżo siekanymi ziołami. Farsz nakładamy do papryk i zapiekamy w formie do pieczenia (pod przykryciem) około półtorej godziny w piecu nagrzanym do 160 stopni. Papryki podajemy z sałatką ze szpinaku i pomidorków koktajlowych.

Ciasto marchewkowe

Składniki:

półtorej szklanki tartej na małych oczkach marchwi

3 jaja od kur z wolnego chowu

1 białko

2 łyżki mąki kukurydzianej

2 łyżki otrąb

8 łyżek brązowego cukru

1 łyżeczka mielonego kardamonu

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem. Z białek bijemy pianę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, przyprawy i marchewkę. Mieszamy i powoli dodajemy ubite białka. Łączymy, aby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały. Masę wlewamy do formy o wymiarach 15 na 21 wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temperaturze 160 stopni. Podajemy z serkiem homogenizowanym.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości