Dlaczego warto jeść jarmuż? Przepisy na ciekawe dania z jarmużem

Liście jarmużu w misce. Gotowe do spożycia.
Fot. Larissa Veronesi / Getty Images
Jarmuż jest coraz bardziej popularny w naszym kraju. Nic dziwnego – to należące do rodziny kapustnych warzywo ma mnóstwo właściwości odżywczych. Jest smaczne, a ponadto łatwe w uprawie.

Warto wprowadzić do diety dania z jarmużu. Przepisów jest wiele – można przyrządzić koktajl, chipsy z jarmużu czy jarmuż w wersji smażonej. Dobrze też dodawać surowe warzywo do sałatek i innych przekąsek.

Jarmuż – charakterystyka

Jarmuż jest rośliną dwuletnią, należącą do tej samej rodziny, co kapusta. To warzywo typowo hodowlane, a więc nie występuje w naturalnym środowisku. W czasach starożytnych uprawiano je jako roślinę zarówno jadalną, jak i ozdobną. Do końca średniowiecza natomiast jarmuż osiągnął status jednego z najbardziej znanych zielonych warzyw w Europie. Już od kilku lat jarmuż uznawany jest na całym świecie za tzw. superfood, czyli za produkt o bardzo dużej wartości odżywczej. W naszym kraju jest szczególnie popularny. Jak wygląda jarmuż ? Ma sporych rozmiarów liście, które charakteryzują się ciekawą, nierówną fakturą. Dzięki temu są ozdobą wielu dań. Swoim wyglądem jarmuż przypomina nieco sałatę rzymską.

Uprawa jarmużu

Uprawa jarmużu nie jest zbyt trudna. Warzywo to nie ma wielkich wymagań co do gleby, choć nie najlepiej czuje się w ziemi zbyt wilgotnej, kwaśnej lub piaszczystej. Co ważne, jarmuż jest całkowicie odporny na mróz. Po wychłodzeniu liście jarmużu nie są tak gorzkie, a zimą mogą być wyjątkową dekoracją ogrodu. Należy go siać wiosną – w maju lub czerwcu, natomiast zbiory trzeba zacząć późną jesienią.

Jarmuż – przepisy. Najpopularniejsze dania z jarmużu

Potrawy z jarmużu zyskują na popularności w naszym kraju, wraz z większym zainteresowaniem samym warzywem. Dania z jarmużem są zazwyczaj bardzo łatwe do przygotowania. Oczywiście można też spożywać jarmuż na surowo – we wszelkiego rodzaju sałatkach, na kanapkach lub jako samodzielną przekąskę. Jest wręcz wskazane, aby dania z tym warzywem nie były poddane zbyt długiej obróbce termicznej. W przeciwnym wypadku jarmuż traci wiele cennych wartości odżywczych. Jedną z popularniejszych potraw jest pieczony jarmuż w formie chipsów. Listki jarmużu rwiemy na mniejsze części, skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami, a następnie wstawiamy warzywo na kilka minut do piekarnika. Równie smacznym daniem jest zupa na bazie jarmużu lub jarmuż smażony , a właściwie lekko zblanszowany, niczym szpinak – z odrobiną czosnku, soli, pieprzu i masła. Jednak prawdziwym bestsellerem w wielu książkach kucharskich oraz na blogach poświęconych zdrowemu odżywianiu jest zielony koktajl z jarmużu . Jak go przyrządzić? Wystarczy zmiksować jarmuż z ulubionymi owocami – bananami, jabłkami, pomarańczami – i mamy gotowy smaczny, a przede wszystkim zdrowy posiłek. Warto wiedzieć, co można zrobić z jarmużu , ponieważ to prawdziwa bomba witaminowa.

Zobacz film: Naturalnie - jarmuż. Źródło: Dzień Dobry TVN

Właściwości zdrowotne jarmużu. Dlaczego warto go jeść?

Czy jarmuż jest zdrowy ? Jak już zostało to wielokrotnie podkreślone, jarmuż ma ogromne wartości odżywcze . Wystarczy dodać zaledwie kilka listków jarmużu do ulubionego koktajlu. Jarmuż zawiera przede wszystkim bardzo duże ilości przeciwutleniaczy, które chronią nas przed nowotworami. Sulforafan, bo o nim mowa, może zapobiec rozwojowi m.in. nowotworu płuc, jelita grubego czy prostaty. Jednak musimy pamiętać o niezbyt długiej obróbce termicznej jarmużu – z każdą kolejną minutą jarmuż traci cenne przeciwutleniacze. Maksymalny czas gotowania powinien wynosić 3 minuty. To nie jedyne właściwości lecznicze jarmużu . Zawiera on bardzo dużo błonnika, białka, karotenoidów (luteinę, zeaksantynę, beta karoten), soli mineralnych (wapnia, potasu), witamin (głównie C i K) oraz żelaza i kwasu foliowego. A dzięki zawartości wspomnianej wcześniej witaminy C, żelazo z jarmużu wchłania się jeszcze lepiej.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości