Zbliża się koniec roku podatkowego, a więc naszych rozliczeń z urzędami skarbowymi. Chcemy w związku z tym zachęcić Państwa do przekazania 1% swojego podatku OLubimy borowiki i podgrzybki. W sezonie smażymy rydze i dusimy kurki. Mrożone i marynowane cieszą nas poza sezonem. Ale nic nie odda smaku świeżych grzybów. W poszukiwani wyśmienitego smaku warto czasem sięgnąć po grzyby z hodowli. Na naszym rynku coraz częściej można spotkać dziwnie brzmiące nazwy; boczniak ostrygowaty (idealny na grilla lub do panierowania), shitake, enoki, shimei, pom pom, borowiki stepowe czy portobelo. To tylko kilka orientalnych grzybów, które hoduje się na całym świecie. Dziś w kuchni grzyby jakich nie znacie.Sałatka z grzybów enoki grillowanych boczniaków i smażonego tofu
Składniki:
Op. grzybków enoki
3 boczniaki
Pół cebuli
1 mała marchew
10 cm pora
Garść kiełków słonecznika
Kostka tofu lub pierś kurczaka wolno-wybiegowego
Sos:
2 łyżki lekkiego sosu sojowego,
pół łyżeczki miodu,
ząbek czosnku,
1 strąk chili,
4 łyżki oleju pieprz,
Ew. łyżka siekanej kolendry,
kilka gałązek szczypiorku.
Przygotowanie:
Składniki sosu mieszamy, by uzyskać gładką jednolitą masę, doprawiamy . Jeśli chcemy dodać kurę lub inne mięso do sałatki warto je zamarynować w części sosu. Boczniaki rwiemy na mniejsze kawałki i grillujemy, aż staną się miękkie. Marchew, cebulę i pora kroimy w zapałkę mieszamy z dressingiem i pozostałymi składnikami. Jeśli chcemy do sałatki możemy dodać smażone tofu lub grillowaną pierś z kurczaka. Smak może podkreślić olej sezamowy, prażony sezam, kolendra, sos ostrygowy i rybny.
Smażone porto belo na grzankach z długo dojrzewającym serem i szpinakiem
Składniki:
1 razowa bagietka
3 portobelo lub garść pieczarek
2 ząbki czosnku
Garść świeżego umytego szpinaku
Łyżka masła klarowanego
Łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki natki pietruszki
50 g tartego długo dojrzewającego sera np. bursztyn lub lazur
Przygotowanie:
Bagietkę kroimy na podłużne grzanki i zapiekamy je w piecu. Siekany czosnek smażymy na patelni, po chwili dodajemy rozdrobnione grzyby. Kiedy lekko się zezłocą dorzucamy szpinak mieszamy, jeszcze pieprz i sól i gotowe. Grzyby ze szpinakiem nakładamy na opieczone grzanki posypujemy serem i podajemy naszym gościom. Do takich grzanek wybornie pasuje grillowana grasica…. Mniam.
Łosoś z sosem shiitake
Składniki:
4x 150g steka z łososia
Oliwa z oliwek najlepiej truflowa
Rozmaryn/ tymianek
1 ząbek czosnku
50ml whisky
Sos:
25dk świeżych shiitake
3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Pół czerwonej cebuli posiekanej w kostkę 10cm cienkiego pora Jedna marchewka Tymianek, natka pietruszki, bazylia, estragon 5dk posiekanego kopru włoskiego 150ml bulionu grzybowego 80ml słodkiej śmietany Szczypta gałki muszkatołowej i białego pieprzu. Łososia marynujemy z posiekanymi ziołami, startym ząbkiem czosnku i whisky – odstawiamy na 3h Na maśle przesmażamy cebulę, posiekanego pora, koper włoski i pokrojone kapelusze shiitake. Zalewamy bulionem i wcieramy czosnek, dusimy aż połowa płynu odparuje. Za pomocą obieraczki, obieramy marchewkę aż do korzenia i powstałe „tagiatelle” dokładamy do sosu. Na końcu dodajemy śmietanę i świeże zioła oraz przyprawy. Dla głębszego smaku można dodać kilka kropel grzybowego sosu sojowego. Stek grillujemy i podajemy polanego powstałym sosem. Rewelacyjnie psuje jako dodatek roszponka polana oliwą z pestek dyni.
Enoki, woki, portobelloki
Składniki:
1 marchewka mała posiekana w talarki
10cm posiekanego pora
2 starte ząbki czosnku
2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
80 dag czerwonej papryki pokrojonej w trójkąty
kilka gałązek kolendry
sok z połowy limonki
10dag portobello
5 dag enoki
10 dag shiitake
10 dag boczniaków
garść rukoli
50ml wiśniówki
łyżka posiekanej natki pietruszki
oliwa z oliwek
masło
Przygotowanie:
Na połowie masła przesmażamy: pora, marchew, czosnek, dymkę oraz paprykę poczym dodajemy kapelusze shiitake, portobello i boczniaki. Podlewamy wiśniówką i sokiem z limonki, chwilę odparowujemy. Dodajemy resztę masła i enoki, doprawiamy natką, kolendrą a podajemy wymieszane z rukolą.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"