Janka Paszkowskiego kurczak w trzech smakach

W kuchni Dzień Dobry TVN Janek Paszkowski przygotował kurczaka na 3 różne sposoby. Do wariacji na temat kurczaka zainspirował go Grzegorz Ciechowski i jego piosenka „Piejo kury piejo”. Smacznego!

SOCZYSTA PIERŚ KURCZAKA Z SZYBKĄ SALSĄ JABŁKOWO-KAPAROWĄ z miętą i tortlillą

Kurczak:

Składniki:

2x piersi kurczaka, pokrojone w paski

4x ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

sól morską

świeżo mielony, czarny pieprz

oliwę z oliwek

Salsa:

2x jabłka, obrane i pokrojone w średnią kostkę

garść listków świeżej mięty, posiekanych z grubsza

1x mały słoiczek kaparów z zalewy

1x niewielką, czerwoną cebulę, pokrojoną w drobną kostkę

2x łyżki płynnego miodu

1x łyżkę musztardy sarepskiej

sok z 1/2x cytryny

sól morską

świeżo mielony, czarny pieprz

do podania:

4x pszenne placki tortilla

gęsty jogurt naturalny (opcjonalnie)

świeże warzywa / miska mixu sałat (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Pierś kurczaka kroisz w paski i przekładasz do miski. Następnie posypujesz solą, pieprzem, wciskasz do nich czosnek i wlewasz około 4x łyżek oliwy z oliwek. Wszystko mieszasz i odstawiasz na chwilkę, aby mięso przeszło aromatem czosnku. W dużej misce mieszasz ze sobą pokrojone jabłka, pokrojoną cebulę, kapary, posiekaną miętę, musztardę, miód, sok z cytryny, sól i pieprz. Odstawiasz na bok ( najlepiej na 2h ). Smaki tej salsy muszą się przeniknąć. Zyska ona wtedy wspaniałego charakteru. Teraz na sporej teflonowej patelni rozgrzewasz odrobinę oliwy - nie musi być jej dużo, bo przecież jest już ona w marynacie do naszego kurczaka :) Kiedy będzie już ciepła, wrzucasz na nią mięso i smażysz na złoto, często obracając i podrzucając. Powinno to potrwać około 6-8 minut. Po tym czasie, usmażone i pysznie rumiane kawałki kurczaka przekładasz na spory półmisek, obok stawiasz miseczkę z salsą i podgrzane placki tortilli. Dodatkowo możesz podać jeszcze gęsty, naturalny jogurt i miskę z sałatą. Zawijasz ze smakiem i jesz! :) Po prostu pyszne, szybkie i efektowne małe danko!

UDZIKI KURCZAKA SMAŻONE ZE SŁODKIM SOSEM CHILLI i SEZAMEM + AZJATYCKA SAŁATKA Z MAKARONU RYŻOWEGO

Kurczak:

Składniki:

400g filetów z udźca kurczaka bez skóry

1/2x butelki gotowego, słodkiego sosu chilli

sól morską

świeżo mielony, czarny pieprz

4x łyżki nasion sezamu

oliwę z oliwek

Sałatka:

Składniki:

200g cienkiego makaronu ryżowego

1x zielonego ogórka, pokrojonego w słupki

garść świeżej kolendry, posiekanej z grubsza

1/2x świeżej papryczki chilli, drobno posiekanej

1x czerwoną paprykę, pokrojoną w słupki

garść orzechów nerkowca, uprażonych

4x łyżki jasnego sosu sojowego

sok z 1x limonki

4x łyżki oleju sezamowego

sól morską

świeżo mielony, czarny pieprz

Przygotowanie:

Makaron ryżowy przekładasz do sporej miski i zalewasz wrzątkiem. Przykrywasz i odstawiasz na czas podany na opakowaniu. Ten makaron jest fajny, bo nie wymaga gotowania :)

Kiedy będzie już miękki, odlewasz wodę, a do miski dodajesz pokrojonego ogórka, paprykę, chilli, kolendrę i dolewasz olej sezamowy, sok z limonki i sos sojowy. Wszystko mieszasz i wykładasz na spory półmisek. Teraz na suchej patelni prażysz orzechy nerkowca. Rób to powoli, często mieszając - uważaj, aby ich nie przypalić, bo zrobią się gorzkie i sknocą całą sałatkę!

Na końcu posyp nimi z wierzchu cała sałatkę. Możesz dodać również jeszcze odrobinę świeżej kolendry - ma ona wspaniały, lekko owocowy aromat.

Kurczaka nacierasz oliwą, posypujesz solą i pieprzem i wrzucasz na rozgrzaną patelnię. Smażysz po około 3 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia polewasz mięso gotowym sosem chilli i obsypujesz sezamem. Wszystko dokładnie mieszasz - tak, aby sos wspaniale pokrył mięso i skarmelizował się, tworząc tym samym smakowitą warstewkę.

Gotowe mięso wykładasz na sałatkę i wszystko razem zjadasz. Coś pysznego! To esencja Azji na Twoim talerzu. Chrupiące mięso, orzeszki, aromatyczna sałatka z ogórkiem i kolendrą.

Ta kuchnia do mnie przemawia!

PIERŚ KURCZAKA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ i PARMEZANEM plus SZYBKA SAŁATKA Z RUKOLI

Kurczak:

2x piersi kurczaka, rozklepano lekko

8x plasterków szynki parmeńskiej

garść świeżo tartego parmezanu

4x gałązki świeżego tymianku

dodatkowo:

garść rukoli

sok z 1/2x cytryny

4x łyżki oliwy z oliwek

sól morską

świeżo mielony, czarny pieprz

Przygotowanie:

Piersi kurczaka rozbijasz lekko, jak na zwykłe panierowane kotlety. Kiedy będą już równe i tej samej grubości na całej swojej powierzchni, posypujesz je warstwą świeżo tartego parmezanu.

Na wierzch układasz tymianek, a całość przykrywasz plasterkami szynki parmeńskiej, dość ciasno obok siebie ułożonymi :) Na patelni rozgrzewasz oliwę z oliwek i kiedy będzie już gorąca, ostrożnie kładziesz na nią kurczaka, stroną z szynką na dół. Smażysz tak do czasu, kiedy szynka stanie się apetycznie rumiana i chrupiąca, a brzegi mięsa zaczną zmieniać swoją barwę na białą. Parmezan zacznie wspaniale się topić. Po tym czasie ( ok. 2 - 3 minutach ) ostrożnie przewracasz mięso na drugą stronę i smażysz jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Kiedy będzie już gotowe, chrupkie z zewnątrz i pysznie soczyste w środku, przekładasz je na talerz, skrapiasz odrobiną octu balsamicznego i podajesz z szybką sałatką z rukoli, wymieszanej z oliwą, solą i sokiem z cytryny. Proste, szybkie i pyszne danie!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości