Materiał promocyjny

Jan Paszkowski - jazzman z Masterchefa

Na co dzień łączy swoje dwie największe pasje: muzykę i gotowanie. Na swoim blogu umieszcza utwory jazzowe, które oddają charakter jego ulubionych potraw. Nie udało mu się zostać polskim Masterchefem, ale zaprzyjaźnił się z jednym z jurorów- Michelem Moranem, pod którego skrzydłami uczył się tajników dobrego gotowania. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, czego się nauczył.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Cebulowe racuszki na kefirze z wędzonym łososiem, kremowym serkiem, kiełkami, marynowanymi buraczkami i chrzanem

Racuszki:

Składniki:

100g mąki pełnoziarnistej

180g kefiru lub jogurtu naturalnego

garść szczypiorku, drobno posiekanego

1 mała cebula, starta na drobnej tarce

gazowana woda

sól morska

100g dobrego, wędzonego łososia

1 małe opakowanie naturalnego serka homogenizowanego lub śmietankowego

garść kiełków brokuła

kilka małych, marynowanych buraczków ze słoika, pokrojonych na ćwiartki

2 łyżki chrzanu

garść roszponki

Przygtowanie:

W dużej misce mieszasz ze sobą składniki na racuszki. Mąkę, kefir / jogurt naturalny, posiekany szczypiorek, startą cebulę, sól, pieprz i odrobinę gazowanej wody. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Teraz rozgrzewasz teflonową patelnię i za pomocą małej chochelki wylewasz średniej wielkości, owalne ( lub takie, jakie przyniesie Ci wyobraźnia ;) ) porcje ciasta. Kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, małą szpatułką przewracasz racuszki na drugą stronę i smażysz jeszcze przez chwilkę. W tym momencie przekładasz racuszki na duży talerz lub efektowną deskę i układasz na nich dodatki. W tym przypadku będzie to wędzony łosoś na kremowym serku z kiełkami brokuła lub na chrzanie i roszponce z marynowanym buraczkiem. Możesz oczywiście położyć na nich, co tylko zechcesz. Niech Twoja inwencja nie zna granic! SMACZNEGO :)

Penne w sosie pomidorowym z szynką parmeńską i parmezanem

Składniki:

180g makaronu penne

10 plasterków szynki parmeńskiej, pokrojonej lub porwanej na różne kawałki

3/4 kartonika dobrego przecieru pomidorowego

1 mała cebula, pokrojoną w kostkę

3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

garść świeżo tartego parmezanu + trochę do posypania

2 łyżki dobrego octu balsamicznego

oliwę z oliwek

sól morską

świeżo mielony, czarny pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewasz oliwę i wrzucasz na nią cebulę. Chwilę podsmażasz, ale nie doprowadzasz do tego, żeby się zrumieniła. Po chwili dodajesz szynkę parmeńską. Wszystko mieszasz i smażysz, aż z szynki wytopi się odrobina aromatycznego i pełnego smaku tłuszczu a ona sama stanie się rumiana i pysznie chrupiąca. Po tym czasie wlewasz na patelnię przecier pomidorowy i ocet balsamiczny, dodajesz przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiasz do smaku solą i pieprzem. Zmniejszasz płomień i dusisz ok 10min aż sos lekko zgęstnieje. Pamiętaj, że szynka jest dość słona, także nie przesadź z dodatkiem soli! ;)

Makaron ugotuj al dente i odcedź, zostawiając jednak na dnie garnka troszkę wody - pełnej smaku z makaronu. Penne przełóż teraz na patelnię z gęstym sosem, dolej odrobinę wody spod gotowania oraz wsyp garść świeżo startego, prawdziwego parmezanu. Wymieszaj i chwilkę podgrzej tak, aby sos pokrył pysznie cały makaron a całość zrobiła się kremowa i lśniąca. Wyłóż na duży talerz i posyp z wierzchu odrobiną parmezanu. Gotowe! Teraz chyba już wiesz, co z tym zrobić? SMACZNEGO :)

Sałatka z cykorii, pomarańczy i wędzonego pstrąga z prażonym słonecznikiem i miodowym vinaigrette.

Przygotowanie:

1 główka żółtej cykorii

1 główka czerwonej cykorii

1 wędzony pstrąg

1 pomarańcza, pokrojona w cienkie plasterki

4 łyżki nasion słonecznika

6 łyżek oliwy z oliwek

2 łyżki czerwonego octu winnego

1 łyżka miodu

1 łyżka musztardy sarepskiej

sól morska

świeżo mielony, czarny pieprz

Przygotowanie:

Cykorię myjesz i same listki układasz na dużym, płaskim talerzu. Poukładaj je ładnie, czerwone na zmianę z żółtymi. Powinno być efektownie! :) Na wierzchu posyp porozdzielanym na mniejsze kawałki, wędzonym pstrągiem i poukładaj zgrabnie plasterki pomarańczy.

Na suchej patelni, powoli upraż na złoto nasiona słonecznika. Uważaj tylko, aby ich nie przypalić. Teraz posyp nimi z wierzchu całą sałatkę.

Do małego słoiczka wlej oliwę i ocet winny, dodaj musztardę, miód, sól i pieprz. Zakręć i potrząśnij, jak shakerem. Wszystkie składniki dressingu powinny utworzyć gładki i aksamitny sos, którym teraz polej całą sałatkę. Serwuj z pysznie chrupiącymi grzankami. SMACZNEGO :)

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości