Możesz od czasu do czasu ją zamieszać aby lepiej wchłonęła wodę.
Następnego dnia ugotuj ją w tej samej wodzie (45 minut).
Odcedź ale nie wylewaj wody i odstaw do ostygnięcia, a następnie zmiksuj czy to w blenderze kielichowym, ręcznym lub malakserze.
Podczas blendowania dolej oliwę z oliwek oraz wodę z gotowania aby pasta była gładka.
Następnie dopraw przeciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny, kuminem, drobno posiekaną natką pietruszki, pastą sezamową oraz solą i pieprzem.
Zawsze możesz dać więcej pasty sezamowej lub kuminu (tych dwóch składników dałem nieco zachowawczo, bowiem one są najbardziej dominujące smakowo) czy czosnku.
Wg mnie najlepiej nadaje się do tego celu najprostsza ubijaczka do ziemniaków.
By lekko zakwasić i zmienić kolor możemy dodać odrobinę koncentratu pomidorowego.
Proponuję podawać na tostach bądź bagietkach.
Doprawiamy solą oraz chili.
Shakshouka
Składniki:
3 łyżki oleju
1 duża cebula
1 obrany ząbek czosnku
1 czerwona papryka (duża)
3 duże, sparzone i obrane pomidory
1 łyżka mielonego kuminu
Sól, pieprz
6 jajek (zerówek)
Solidna łyżeczka mielonego chili
Świeża kolendra lub szczypior do podania
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej.
Dodaj posiekaną w piórka cebulę i smaż 3 minuty.
Dodaj posiekany czosnek oraz paprykę pokrojoną w paski.
Wszystko duś na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż składniki zmiękną (i zaczną się rozpadać).
Dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz kumin.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Duś całość przez kolejne 10 minut, aż zostanie niewielka ilość soku z pomidorów, dopraw chili.
Za pomocą łyżki zrób 6 miejsc w sosie, w które wbijesz jajka.
Wbij jajka i duś całość do momentu, aż jajka się zetną.
Serwuj na patelni lub talerzu, z dodatkiem chili oraz kolendry lub posiekanego szczypiorku.
„Flaki” jarskie z boczniaków
Składniki:
2 łyżki oleju rzepakowego
1 duża cebula
1 duża marchewka
1 pietruszka
3 ząbki czosnku
1/2 małego selera
5 liści laurowych
500 g boczniaków ostrygowatych
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
1/2 łyżeczki mielonego chili
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 l bulionu warzywnego
2 łyżki suszonego majeranku
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Na średnio rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj stratą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę razem z selerem oraz posiekany drobno czosnek.
Dorzuć liście laurowe i smaż całość przez 5 minut, na ostatnie 2 minuty dodaj paprykę oraz chili.
Następnie dodaj pokrojone w drobne paski boczniaki.
Zalej całość bulionem, dodaj przyprawy i doprowadź do wrzenia. Gotuj do miękkości.