Jan Kuroń i chil(l)i w kuchni

W kuchni Dzień Dobry TVN nietypowe potrawy z chili. Jak Kuroń przygotował nam hummus, pastę jajeczną, shakshoukę oraz wegańskie "flaki". Smacznego!

Hummus klasyczny

Składniki:

500 g ciecierzycy 

5 ząbków czosnku

2 łyżki kuminu mielonego

Pieprz czarny

1/4 szklanki soku z cytryny

Sól

Pęczek pietruszki

2 łyżki pasty sezamowej

Przygotowanie:

Cieciorkę zalej zimną wodą i zostaw na noc.

Możesz od czasu do czasu ją zamieszać aby lepiej wchłonęła wodę.

Następnego dnia ugotuj ją w tej samej wodzie (45 minut).

Odcedź ale nie wylewaj wody i odstaw do ostygnięcia, a następnie zmiksuj czy to w blenderze kielichowym, ręcznym lub malakserze.

Podczas blendowania dolej oliwę z oliwek oraz wodę z gotowania aby pasta była gładka.

Następnie dopraw przeciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny, kuminem, drobno posiekaną natką pietruszki, pastą sezamową oraz solą i pieprzem.

Zawsze możesz dać więcej pasty sezamowej lub kuminu (tych dwóch składników dałem nieco zachowawczo, bowiem one są najbardziej dominujące smakowo) czy czosnku.

Wszystko zależy od gustu.

Pasta jajeczna z szynką i szczypiorkiem

Składniki:

6 jajek ugotowanych na twardo

2 łyżki majonezu

1 łyżka jogurtu

100 g chudej szynki bądź wędliny

Pęczek szczypiorku

1/2 cebuli

Sól, odrobina chili

Przygotowanie:

Do miski wkładamy ugotowane jajka oraz pokrojoną w kostkę cebulę i wędlinę.

Dodajemy majonez, jogurt, posiekany drobno szczypior.

Wszystko miażdżymy na pastę.

Wg mnie najlepiej nadaje się do tego celu najprostsza ubijaczka do ziemniaków.

By lekko zakwasić i zmienić kolor możemy dodać odrobinę koncentratu pomidorowego.

Proponuję podawać na tostach bądź bagietkach.

Doprawiamy solą oraz chili.

Shakshouka

Składniki:

3 łyżki oleju

1 duża cebula

1 obrany ząbek czosnku

1 czerwona papryka (duża)

3 duże, sparzone i obrane pomidory

1 łyżka mielonego kuminu

Sól, pieprz

6 jajek (zerówek)

Solidna łyżeczka mielonego chili

Świeża kolendra lub szczypior do podania

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej olej.

Dodaj posiekaną w piórka cebulę i smaż 3 minuty.

Dodaj posiekany czosnek oraz paprykę pokrojoną w paski.

Wszystko duś na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż składniki zmiękną (i zaczną się rozpadać).

Dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz kumin.

Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Duś całość przez kolejne 10 minut, aż zostanie niewielka ilość soku z pomidorów, dopraw chili.

Za pomocą łyżki zrób 6 miejsc w sosie, w które wbijesz jajka.

Wbij jajka i duś całość do momentu, aż jajka się zetną. 

Serwuj na patelni lub talerzu, z dodatkiem chili oraz kolendry lub posiekanego szczypiorku.

„Flaki” jarskie z boczniaków

Składniki:

2 łyżki oleju rzepakowego

1 duża cebula

1 duża marchewka

1 pietruszka

3 ząbki czosnku

1/2 małego selera

5 liści laurowych

500 g boczniaków ostrygowatych

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej

1/2 łyżeczki mielonego chili

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

2 l bulionu warzywnego

2 łyżki suszonego majeranku

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Na średnio rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj stratą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę razem z selerem oraz posiekany drobno czosnek.

Dorzuć liście laurowe i smaż całość przez 5 minut, na ostatnie 2 minuty dodaj paprykę oraz chili.

Następnie dodaj pokrojone w drobne paski boczniaki.

Zalej całość bulionem, dodaj przyprawy i doprowadź do wrzenia. Gotuj do miękkości.

Pod koniec dopraw solą i pieprzem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości